Biztatóan indult az év Hévízen, de a háború hatásai már érződnek

Forrás: turizmus.com

 2022. március 07. 12:04

Az év első két hónapjában ugyan még nem érte el a forgalom a 2019-es évit, azonban kedvező foglaltsági és bevételi számokkal indult a 2022-es esztendő Hévízen – közölte a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. A folytatást az orosz–ukrán háború erősen befolyásolhatja.

Közleményükben emlékeztetnek, hogy a pandémia okozta egészségügyi kockázatok, valamint az eltérő nemzeti szabályozások miatt az utazási szándékkal rendelkező turisták 2020 óta a belföldi vagy közeli régiókba történő utazásokat preferálták.  A fenti trenddel ellentétben 2021. szeptember–november időszakában Hévízen ismét a külföldi vendégéjszakák jelentek meg 50 százalék feletti arányban a KSH adatai alapján. 2020-hoz képest végül 17 százalékos vendégéjszakaszám-növekedéssel zárult a 2021-es év a fürdőváros számára. Azonban 2019-hez képest még mindig jelentős elmaradásban van Hévíz, hiszen a főváros után a legnagyobb külföldi vendégforgalmú település, így a pandémia hatásai is ezzel arányosan jelentkeznek.

heviz

2022 első két hónapjában Hévíz vezető szállodái már megközelítették az 50 százalékos kihasználtságot

Fotó: heviz.hu

Míg az egyéni belföldi és közelebbi régiókból érkező külföldi vendégek már a korlátozások feloldásának hónapjaiban megérkeztek Hévízre, addig az idősebb, jóval előre foglaló, gyógyászat iránt érdeklődő, hosszabb időre, busszal vagy repülővel érkező vendégek ősszel tértek csak vissza. A korábbi évekhez képest ugyan alacsonyabb létszámmal, de az utazási szándék már mindenképpen látható volt ezeken a célpiacokon is.Október második felétől a pandémia új hulláma ismét a foglaltság csökkenéséhez vezetett. Hévíz azonban így is a helyzethez mérten várakozáson felüli eredményeket tudott elérni az október–novemberi hónapokban, továbbá a karácsonyi vendégforgalom is jól alakult, ami a 2020-as év fényében jelentős előrelépés a turisztikai szektor számára – ismertette az adatokat Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.2022 első két hónapjában Hévíz vezető szállodái már megközelítették az 50 százalékos kihasználtságot, bevételadatokban egyes esetekben már csak minimális elmaradással a 2019-es adatokhoz képest. Biztatóak a számok március hónapra vonatkozóan is – tette hozzá az ügyvezető.

Az egészségügyi célból érkező törzsvendég-csoportok foglalásai is pozitív irányba haladnak, hiszen márciusban már várhatóak csoportos érkezések, melyek száma áprilisban és májusban jelentősen növekedni fog. A hosszú hétvégék és a nyári előfoglalási adatok kapcsán is pozitív irányokról számolnak be a szálláshelyek.

 

A háború rengeteg lemondást hozott

A fenti számokat sajnos erősen árnyalja az orosz–ukrán konfliktus és annak várhatóan hosszan elhúzódó hatásai. Folyamatosan növekvő foglalási kedv volt jellemző a konfliktus kirobbanása előtti időszakban, különösen a pandémia által jellemzett időszakokhoz képest. Az elmúlt hét eseményei azonban rontottak a rövidtávú forgalmi kilátásokon, hiszen rengeteg lemondás érkezett az érintett területekről, és biztosan hatással lesznek a középtávú folyamatokra is – számolt be Pálffy Tamás.

Hévíz turizmusa több lábon áll, számos külpiaci bázisa van az egyre erősödő belföldi vendégkör mellett, így a kieső forgalmat a lehetőségekhez képest próbálja a település pótolni, melyhez a fürdőváros megújuló imázsa, egyedisége és a minőségi szolgáltatások biztosítják a megfelelő alapot – fejtette ki.

A gazdasági adatok figyelemmel kísérése közben azonban  látni kell, hogy  a szomorú események mögött emberi sorsok állnak, így a segítség sem maradhat el. Hévíz önkormányzata már eddig is támogatást nyújtott mindazoknak, akik menekültként a város segítségét kérték, és több helyi szervezet is indított gyűjtést, melyhez számos hévízi polgár csatlakozott – idézi a közlemény Papp Gábort, Hévíz polgármesterét.