Biztonságban a vizek mellett – dolgoznak a vízimentők

Forrás: turizmus.com

 2015. július 31. 22:02

Prevenciós roadshow indítását tervezi augusztusban a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, amelynek állomásain sokan ismerkedhetnek meg a legfontosabb vízbiztonsági szabályokkal.

A szezon közepén eljött az ideje, hogy a VMSZ értékelje az eddigi időszak mentési szempontból fontos történéseit. Régen volt ilyen mozgalmas időszak mögöttük, mint az idei, s bár az általuk biztosított strandok biztonságát nehéz lenne megkérdőjelezni, még mindig fel kell hívni az emberek figyelmét a fürdőzés, hajózás, vízen lét alapvető szabályaira.

A VMSZ idén 120-130 fővel nagyobb munkaerőbázissal várta a szezont, így jelenleg közel 1000 fős aktív tagállománya van, s összesen 77 helyszínen állnak nap, mint nap szolgálatba. Ez a szám magába foglalja a balatoni strandokat, kempingeket, strandokon található medencéket, egyéb fürdőket és uszodákat, valamint a balatoni és egyéb szállodák strandját, medencéjét.

Napi szinten nagyságrendileg 100-120 fő áll szolgálatba a strandokon, ezen felül pedig a hajós szolgálaton, az oktatásban, a gyerektáborokban, a mentésirányítási központban, valamint az  irodai és a háttérmunkát végző posztokon.

Egész nyáron indulnak vízimentő-tanfolyamaik, melyek elvégzését követően biztos munkát kínálnak a fiataloknak a nyári szezonban. Utolsó vízimentő-tanfolyam augusztus 8-án indul.

 

BalatonHelp és roadshow

A VMSZ BalatonHelp okostelefon-alkalmazása egy ingyenes vízi segélykérő applikáció, mely egy gombnyomást követően, GPS koordináták alapján, pillanatok alatt el tudja juttatni a szükséges információkat a mentésirányítási központunkba. A mentőhajók a baj helyét pontosan ismerve, jelentős időt megspórolva tudnak a helyszínre érkezni és segítséget nyújtani.

Az elmúlt hétvége mentési eseteinek tükrében fontosnak tartják, hogy felhívják az emberek figyelmét a vizek veszélyeire, valamint a vízenlét és a fürdőzés szabályaira, ezért a szezon hátralévő részében körbejárják a Balaton strandjait. A „Kezed életet menthet!" hívószó alatt zajló életmentési oktatások során az érdeklődők elsajátíthatják a laikus újraélesztést. Bemutatják és játékba hozzák vízimentő eszközeiket is: ügyességi és szellemi próbatételeik minden korosztályhoz szólnak, a legrátermettebbeket pedig kiemelt támogatónknak, a MOL-nak köszönhetően ajándékokkal jutalmazzák.

A szezonból hátralévő időszakban kb. 20 strandon – például, Badacsonyban, Balatonföldváron, Balatonfüreden, Keszthelyen, Siófokon, Zánkán, valamint a Balatoni Hajókiállításon, Balatonkenesén – terveznek oktató bemutatókat.