Biztonságosak-e a szállodai széfek?

Forrás: turizmus.com

 2018. február 19. 17:57

Sokakat meglepő hírt tett közzé a dailymail.co.uk, miszerint a szállodai széfeket nem nagy kunszt feltörni, ha éppen valaki ezt akarja.

Ugyanakkor ma már a jobb szállodákban világszerte a szobák nagy része rendelkezik a széffel, amelybe az értékeinket tesszük, kóddal védve.

De most kiderül, hogy ez nem mindig így van. Egy kanadai utazó tette közzé ebbéli tapasztalatait  a YouTube-on. Mint sokan mások is, a széfben helyezte el az értéktárgyait, majd becsukta azt, és kiment a szobából, városnézésre. Mire visszatért, elfelejtette a kódját, ami sokakkal megesik.

Miután megkérte a szállodai munkatársakat, hogy segítsenek, megkapta azt a szíves információt, amely szerint az „alapértelmezett kóddal” kinyithatja az acélkazettát. Mint kiderült, az „alapértelmezett kód”  hat nulla volt, ami nem más, mint az a biztonsági kód, amelyet a gyártók vagy forgalmazók megadnak a széfek megvásárláskor a szállodák részére.

Csakhogy ezt biztonsági okokból üzembe helyezésnél rögtön meg kellene változtatni – állítja a lap – , hogy ne férjenek hozzá illetéktelenek a hotelben sem. De nem módosítottak a számsoron.

Azt javasolja a lap, hogy nem ártana a szállodáknak ezt ellenőrizni. Az utasokat pedig azt a tanácsot adja, fontolják meg, hová teszik az értékeiket – bár egy távoli országban a széfnél ennek ellenére sem lehet biztonságosabb helyet elképzelni…

Az érem másik oldala persze az – amit a tekintélyes lap újságírói is bizonyára tudnak – , hogy a világ minden szállodájában figyelmeztetik a vendéget, hogy nem vállalnak felelősséget a szobaszéfekben elhelyezett értékekért. Ettől persze őrizhetnék jobban azt a bizonyos kódot, de a kedves utazó is füllenthet bármit, hogy mit hagyott a safe-ben...

Ha igazán biztonságban akarjuk tudni értékeinket, akkor a recepción található széfbe kell azokat elhelyeznünk, mert azért viszont már minden szálloda felelősséget vállal. De ezt egy gyakorlott utazó úgyis tudja.

Kapcsolódó cikkek

Londonban is kapszulában

2018. február 15.