Biztonságról és vendégelégedettségről a HOTREC-en

Forrás: turizmus.com

 2017. május 01. 18:05

Április 27-én és 28-án Tallinban tartotta 74. Közgyűlését az Európai Szállodák, Éttermek, Kávéházak brüsszeli székhelyű szövetsége, a HOTREC. Az eseményről Niklai Ákos, a nemzetközi szervezet alelnöke tájékoztatta szerkesztőségünket.
Köztudottan az EU országai között Észtországban a legelterjedtebb az internethasználat és legszélesebb a digitalizáció mind a közigazgatásban mind az üzleti tevékenységben is.

A HOTREC fontosnak tartja, hogy elemezze a szállodaipar és vendéglátás jövőbeni trendjeit, módszereit, a szakmai innovációt „European Hospitality 2030 Project” címmel. Ennek érdekében a francia Jean-Baptiste Pieri vezetésével egy munkacsoportot (think tank) hoz létre és megállapításaikat – akár új technológiai, akár üzleti megoldások vonatkozásban – megosztják majd a vállalkozók széles körével.

Bár abszolút értékben változatlanul növekszik az európai turizmus, piaci részesedése viszont jelentősen csökkent, ezért a HOTREC az európai szolgáltatások minőségével, versenyképességük vizsgálatával, új piaci igényekhez való alkalmazkodással kapcsolatosan széles körű, reprezentatív (45 ezer megkérdezés) kutatás végzett, melynek elemzésekor az alábbi fő trendeket, megállapításokat közölték:

Szállodák:

1.     A vendégtapasztalatok, -élmények szempontjából – az egyes desztinációk minőségének vizsgálatában – tovább növekedett a szállodák szerepe.

2.     A budget szegmensben Európában a szállodai vendégelégedettség jóval alacsonyabb a versenytárs kontinensekhez képest.

3.     A vendégek részéről a legerősebb elvárás a BIZTONSÁG garantálása a szállodákban.

4.     Legfontosabbnak tartják a vendégek az alapigények transzparens kielégítését, így a biztonság, a természetes vendéglátás, vendégszeretet, a magánélet tisztelete (privacy), tisztelet és rugalmasság az elsődleges igény, ezt követi a különleges design, a széles szórakoztatás, vagy közös vendégterek minősége.

5.     A szolgáltatások stílusa kövesse a vendégek profilját, különösen az új generációk esetében.

 

Éttermek:

1.     A helyi nyersanyagok, szokások mind fontosabbak a desztináció vendégelégedettségében

2.     Hasonlóan a szállodákhoz, az alacsonyabb éttermi kategóriákban az Európán kívüli kontinenseken a vendégek jóval elégedettebbek a szolgáltatásokkal.

3.     Az éttermek sokat tesznek a desztinációk fenntarthatóságáért a vendégkör megtartásához.

4.     Felértékelődött az élelmiszerbiztonság, a vendégek igénylik a transzparenciát, információt a nyersanyagok eredetéről, szívesen tudnának többet a konyháról, a chefről.

5.     Fontosak a helyi szokások, kulturális különlegességek, hagyományok.

 

A fotón középen Susanne Kraus-Winkler, a HOTREC elnöke, jobbján Niklai Ákos alelnök, balján Christian de Barrin, a HOTREC ügyvezető igazgatója

A szállodák világának manapság legizgalmasabb kérdése egy igazságos, fair disztribució kialakítása, az OTA-k, a foglalási platformok túlzott hatalmának csökkentése, továbbá egy egységesebb piaci feltételeket lehetővé tevő közösségi gazdaság regulálása, kialakítása. Sok országban az árparitásokat betiltották. A fenti témákban idén az EU vizsgálatot, elemzést kezdeményezett, a közösségi gazdaság esetében először a szállodaiparban indult be az elemző munka. Jelenleg mintegy 20 millió ágyat használhatnak Európában a magánszállásokon.

 

A HOTREC 5 alapvető feltétel megvalósulását tartja fontosnak a közösségi szállások esetében:

1.     A vállalkozók kötelező regisztrálása a helyi közigazgatásban.

2.     A küszöbérték meghatározása, azaz mikor (hány vendégéjszakánál) válik a vállalkozás – megosztás helyett – profi szakmai tevékenységgé.

3.     Fair adózás kialakítása, platformok kötelező együttműködése a hatóságokkal.

4.     Biztonsági, egészségbiztonsági előírások, szabványok betartatása.

5.     Lakástulajdonosok felelőssége (liability), biztosítások előírása.

 

A HOTREC többhónapos munkával egy elemzést készített az alacsony áfakulcsok hatásáról, előnyeiről a munkahelyteremtésben, a versenyképesség javításában, a befektetések ösztönzésében. Az elemzés rövidesen részletesen is publikálásra kerül.

Az egyes desztinációkban felértékelődött az esti, éjszakai szórakoztatás megteremtése, a szolgáltatások feltételeinek kialakítása, ezek jelentős gazdasági és piaci hatása. E kérdésekkel külön munkacsoport foglalkozik (Late night Entertainment).

A Package Travel direktíva nemzeti törvénybe való átültetésével kapcsolatosan több nemzeti szövetség tartott tájékoztatót, az olasz, az osztrák, a német és más példák bemutatták a direktíva törvénybe foglalási nehézségeit, és ajánlásokat tettek.

A Közgyűlés keretében további témák (szolgáltatások minősége, éttermi témák, megközelíthetőség (accessibility), fogyasztói kérdések is napirendre kerültek.

Kapcsolódó cikkek