BKK: mindenképpen megvalósul a MOL BuBi

Forrás: MTI

 2014. június 04. 20:48

A Budapesti Közlekedési Központ szerint mindenképpen megvalósul a budapesti közösségi kerékpáros rendszer, a MOL BuBi (Budapest Bicikli).

A központ ezt azok után közölte az MTI megkeresésére, hogy az Index azt írta: felmondhatja a szerződést a MOL BuBi kiépítésére a BKK a T-Systems-szel és a csepeli kerékpárgyártóval, mert a legutóbbi belső teszteken sem "ment át" a rendszer, emiatt még tovább csúszik az eredetileg áprilisra tervezett átadás.

A BKK közölte, a konzorcium a legolcsóbb ajánlattal nyerte meg a tendert, de kockázatként kezelték, hogy magyar, Csepel-biciklikkel és a Bubi alapját képező, számos referenciával bíró német informatikai háttérrel hasonló rendszer még nem működik Európában.

Már februárban látható volt a késés - írta a BKK. A gyűjtőállomások telepítése és a biciklik szállítása rendben lezajlott, a rendszer lelkét képező informatikai megoldások véglegesítése azonban jelentős, immár két hónapos késedelemben van. A BKK közölte: mintegy száz emberrel folyamatosan teszteli a rendszert, amely még most is számos szoftveres problémával és működési zavarral küzd, ezek javítása nélkül viszont nem vehetik át a rendszert.

A szerződés szerint április 7-ig kellett volna átadni a BuBit, azóta minden egyes nap után 1,8 millió forint kötbért számol fel a BKK, így eddig 104 millió forint gyűlt össze, a kötbér legmagasabb összege 180 millió forint, ezt július 16-án éri el az alvállalkozó konzorcium. Ha eddig nem készül el a BuBi, akkor a BKK felmondhatja a szerződést, de erről csak akkor döntenek, ha a vállalkozó addig nem képes a hibák megnyugtató javítására.
Közölték tovább: a BKK minden lehetséges és szükséges intézkedést megtett és megtesz a projekt megvalósításának gyorsításáért.

Az MTI az ügyben kereste az alvállalkozó T-Systems Kft-t is, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.