Bocuse d’Or-visszaszámlálás

Forrás: Vendéglátás

 2017. január 11. 18:34

A 30. születésnapját ünneplő Bocuse d’Or újabb pozicionálási lehetőséget kínál a magyar gasztronómiának – számoltak be két héttel a lyoni eredményhirdetés előtt a verseny résztvevői.

Először négy éve szerepelt magyar versenyző a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjén, ám Széll Tamás és a csapat – Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach, Szulló Szabina másod-coach, valamint Hamvas Zoltán csapatkapitány – most jóval nyugodtabb körülmények között készülhet a január 24-25-i megmérettetésre. „Egy 20-30 fős, dizájnerekből és kommunikációs szakemberekből álló csapat dolgozik mögöttünk, így mi már csak az ételekre fókuszálunk” – mondta Hamvas Zoltán, aki egyúttal a szponzoroknak is megköszönte a felbecsülhetetlen támogatást. És a csapat munkáját segíti tanácsadóként Rasmus Kofoed, a koppenhágai három Michelin-csillagos Geranium étterem tulajdonos-séfje, aki korábban Lyonban a dobogó mindhárom fokán állt már.

 

Az idén európai bajnokként induló Széll Tamás szerint már a 2013-ban, debütáló országként és versenyzőként elért 10. hely is csodaszámba ment Lyonban, most azonban legalább öt helyet javítana ezen, és szeretne egy különdíjat is, a dobogós helyezéssel pedig a mennyországban érezné magát. A mostani – számára negyedik – felkészülést leginkább mentálisan tartja megterhelő folyamatnak, ami olyan, mint egy festmény: befejezni nem lehet, csak abbahagyni. És míg korábban leginkább ők tanulmányozták a versenytársak felkészüléséről, helyszíni munkájáról szóló filmeket, most már a magyarokat is figyelik a többiek.

 

Szabó Kevin commis pedig a későbbiekben nem zárja ki, hogy majd versenyzőként térjen vissza a Bocuse d’Orra, de legalábbis segíteni szeretné majd a jövőben a commis-k munkáját. Vomberg Frigyes szerint pedig az idén ugyanolyan boksszal, de nagyobb önbizalommal lép majd be a csapat a Bocuse d’Or „ringjébe”. A coach egyébként a felkészülés során a diákoknak is sok figyelmet szán – nagyjából 50 tanulóval személyesen is tudtak foglalkozni – a verseny után pedig szintén a fiatal generációra szeretne fókuszálni. Szulló Szabina, a másod-coach feladata leginkább a beszállítókkal való kapcsolattartás, valamint a napi munka fotózása, majd kielemzése, főként Rasmus Kofoed segítségével.

 

Fókuszában a bresse-i csirke és a vegán alapanyagok

Bár a csapatok a verseny előtt nem árulják el receptjeiket, annyit tudni lehet, hogy Széll Tamásék ismét használnak számos nemzeti elemet. „A hazai sajátosságokat többféleképpen is meg fogjuk jeleníteni, hiszen a technológiában alkalmazzuk például a savanyítást, az alapanyagok között pedig található lesz majd erdei gomba, dió, ecet és Tokaji, a dizájn pedig magyar tervezők munkája.”

A húsos alapanyagot – a bresse-i csirkét – már szeptemberben kihirdették, októberben pedig nyilvánosságra hozták a hozzá kötelezően párosítandó öt tenger gyümölcsét is. November végén azonban nagy meglepetésre kiderült: nem halat, hanem vegán tálat kell másodikként előállítaniuk a versenyzőknek. Utóbbi kapcsán Széll Tamás úgy véli: nagyon előremutató és progresszív döntés született.

 

Fotók: Dombóvári Judit

 

Magyarok a Bocuse d’Or VIP-ben

A magyar csapatot immár négy éve látványos magyar bemutatkozás is kíséri a Bocuse d’Or lyoni fináléjában, ráadásul két éve a VIP cateringben is lehetett találkozni hazai séfekkel. Most is erre készülünk a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen – mondta el Ganczer Gábor, a Sirha Budapestet is szervező Hungexpo vezérigazgatója.

Elsősorban az Aranyszalaggal kitüntetett termékek kerülnek a fókuszba, de megjelenik többek közt a libamáj, a furmint, a mangalica, és persze a magyar borok és pezsgők. A kulisszák mögött pedig neves séfek – Bíró Lajos, Kanász László, Nyíri Szása, Szulló Szabina, Barna Ádám, Jahni László, Pohner Ádám – felelnek az ízekért.

Szurkolói központ a belvárosban

A Bocuse d'Or idején a Hold utcai piacon Szurkolói Központ létesül, így itthonról is szurkolhatnak a magyar csapatnak. A központ mindkét versenynapon működik majd. Január 28-án szombaton pedig, 18-24 óráig hivatalos after party-n ünnepelhet mindenki a magyar csapattal és a támogatókkal.