Bocuse-esélylatolgatás

Szerző: Horváth Ágnes

 2014. március 10. 17:51

A tavalyi lyoni 10. helyezés után nehéz dolga lesz az idei Bocuse d'Orra kijutó versenyzőnek, aki a március 12-i, a SIRHA keretében zajló hazai selejtezőt nyeri. Szerdán a Hagyomány és Evolúció verseny első hat helyezettje küzd meg a májusi stockholmi európai döntőbe kerülésért.

A felkészülésről a szintén az első alkalommal rendezett vendéglátó-ipari seregszemle keretében megvalósult Kreatív Konyhafórum műsorvezetője, Segal Viktor faggatta az érintetteket.

Nehéz dolga lesz az idei Bocuse d'Or delegáltnak, hiszen tavaly alaposan „túlnyertük magunkat" – véli Molnár B. Tamás a Bocuse d'Or felkészítő csapat tagja, a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) egyik alapítója, aki szerint a májusi versenyre való felkészülésre is nagyon rövid idő áll rendelkezésre. - Az MGE már a kezdetekkor célul tűzte ki, hogy egy nívós, melegkonyhás versenyt honosítson meg. Ennek jegyében indította útjára a Hagyomány és Evolúciót, amely idén ismét a Bocuse d'Or európai döntőjének hazai selejtezője – tette hozzá.

Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke szerint a cél, hogy Stockholmban a 20 induló közül az első 12-be jusson a magyar csapat, ez jelenti a részvétel a januári, lyoni döntőn. A májusi verseny azonban más szempontból is fontos: ekkor hirdetik ki a következő európai Bocuse d'Or döntő helyszínét, Budapest és Bécs közül kell választania a zsűrinek. A rendezés joga 3-4000 vendégéjszakát és komoly nemzetközi sajtóérdeklődést jelentene, és magyar alapanyaggal (is) dolgozhatnának a séfek.

Ami pedig a verseny hazai hozadékát illeti, a két szakember egyetértett abban, hogy a versengés nem csupán a győztesek és helyezettek, hanem a körülöttük dolgozó szakácsok javára is válik.