Boeing 777-esekkel repüli Budapestet decembertől az Emirates

Forrás: turizmus.com

 2015. május 20. 11:38

Nagy bejelentést tett május 20-i sajtóreggelijén az Emirates: a légitársaság december elsejétől a jelenlegi, 80 százalékos kihasználtsággal üzemelő Airbus 330-asok helyett 364 fős Boeing B777-300-okkal üzemelteti a Budapest-Dubai közötti járatot, heti 5000 főre növelve a kapacitást az útvonalon.

A sajtóbeszélgetésen Horváth Gábor, az  Emirates hazai country managere és Thierry Aucoc, a légitársaság európai és oroszországi kereskedelmi működéséért felelős alelnöke válaszolt az újságírók kérdéseire.

 

A Budapestről üzemelő legnagyobb napi járat decemberi elindítását Horváth Gábor jelentette be az újságíróknak. A gépen 12 first class, 42 business class és 310 turista ülés lesz elérhető. A járatok osztályon felüli szórakoztatási lehetőségeket és még nagyobb kényelmet nyújtanak minden osztályon. A First Class és Business Class utasait vízszintesre állítható ülésekkel, az Economy Class-ét még tágasabb utastérrel várják, a poggyász-szabályozás nagyvonalú, a gépek teherszállító kapacitása is duplája (20 millió tonna) lesz az Airbus-énak.

 

A kapacitás megnövelését egyszerű okokkal magyarázták: Budapestben további potenciált látnak, és sokat tesznek azért, hogy Magyarország a beutazó turizmus tekintetében is népszerűvé tegyék. A fővárosi szállodák kihasználtsága 2015. első negyedévében 5,7 százalékkal növekedett, de az Emirates számára releváns desztinációkból 20 százalékos volt a növekedés.  Nem félnek attól, hogy a kapacitás növelése a kihasználtság csökkenését eredményezné, véleményük szerint hazánkban nagyobb a kereslet a hosszú távú járatokra, mint a jelenlegi lehetőség. Thierry Aucoc hozzátette: tapasztalatuk szerint a megnövelt kapacitás új lehetőségeket ad, mint ahogy az új járatok indítása is növeli a forgalmat.

Thierry Aucoc elmondta: az Emirates 6 hónappal ezelőtt nyitotta meg Budapest-Dubai járatát, fél év alatt közel 60 ezer utas utazott a 80 százalékos kihasználtsággal üzemelő járaton, melyen az üzleti és a szabadidős utazók összetétele is nagyon előnyös. Népszerűségét részben a jó csatlakozási lehetőségnek köszönheti a világ különböző régióira, hiszen Dubai tavaly – Londont megelőzve - a világ legnagyobb repülőtere lett, ahonnan 8 órányi repülési távolságra a világ lakosságának 80 százaléka elérhető. Mindeközben Dubai utazási célpontként is egyre népszerűbbé válik, jelenleg 12 millió beutazót fogad évente (Párizs 15,8 milliót), a 2020-ra ezt a számot 20 millióra kívánják növelni.

A légitársaság magyarországi jelenlétét is tovább erősítette, kötelékében több mint 200 munkavállaló dolgozik. A Budapesten működő kontakt center létszámát júliusra 120-ra emelik.

A légitársaság – melynek Európa a legfontosabb, legnagyobb bevételét generáló desztinációja - pénzügyi eredmények a közelmúltban jelentek meg: az Emirates nyereséggel zárta a 2014-2015-ös pénzügyi évet is, árbevétele 7,5%-os növekedés mellett 21,3 milliárd euróra nőtt, üzemi eredményét pedig kimagasló, 38,3%-os emelkedéssel 1,4 milliárd euróval zárta.