Bologna ízei és más ínyencségek

Forrás: turizmus.com

 2018. április 23. 17:38

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Coninvest idén is megrendezte immár hagyományos gasztrotúráját, mely ezúttal Olaszország „éléskamrájába”, Emilia Romagna régióba vezetett.

Az április 18–22. közötti tanulmányúton az MVI tagjai és partnerei – többek közt vendéglátósok, catering cégek, beszállítók – vettek részt, akik felkeresték a régió fővárosát, Bolgonát, a közeli Modenát, valamint a szomszédos régióban Treviso környékét is.

Bologna nemcsak ősi egyeteméről híres, elsősorban Olaszország gasztronómiai központjaként emlegetik, s a városról elnevezett spagettit a világ szinte minden táján ismerik. A gasztrotúra résztvevői is megtapasztalhatták, mi a különbség az otthoni és a helyben készült, eredeti bolognai között.

A gasztrotúra résztvevői a Carpigiani-gyár és múzeum bejáratánál

Fotó: MVI

 

A jól csengő családnévből branddé vált Carpigiani szintén világhírű márka, és a bolognai székhelyű fagylaltgépgyár viseli a nevét. A gyárlátogatást a szintén itt található fagylaltmúzeum megismerése követte, de a „hab a tortán” az interaktív Masterchef cukrászbemutató volt – természetesen kóstolóval.

Egy félnapos program is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a magyar szakemberek feltérképezzék a tavaly ősszel nyílt FICO Fabbrica Italiana Contadina hatalmas és szenzációs kínálatát. A világ legnagyobb agrár-élelmiszer parkja szintén Bolognában található, s mintegy 100 ezer (!) négyzetméteren mutatja be a világnak Olaszország „gyomrát”: a tésztakészítéstől a sajtkészítésen át a húsok és borok világáig mindent megtudhat a jellegzetes olasz élelmiszerekről és előállításukról a látogató, legyen gyermek vagy felnőtt.

Fabio Lamborghini indítja a tesztvezetést

Fotó: turizmus.com

A gasztrotúra egyik állomása szintén egy hamisítatlan – bár nem ehető – bolognai termék, a Lamborghini felfedezése és „meghódítása” volt. A világhírű Lamborghini-múzeumban tett látogatást ugyanis fakultatív tesztvezetés követte, s a lehetőséggel természetesen a csoport majd’ minden férfi tagja élt. A Lamborghini-életérzést persze mindenki átélhette, hiszen a múzeum csodás kiállítási tárgyai – vagyis a különböző Lamborghini-modellek – között maga Fabio Lamborghini vezette körbe a csoportot, megkoronázva élményünket a társaságában elköltött kellemes ebéddel  Bablo ősi kastélyában.

S hogy miért érdemes felkeresni a Bottega Portici gyors tésztázót, milyen a tradicionális modenai balzsamecet, hol találjuk Treviso legszebb proseccóit, arról – valamint kirándulás további részleteiről – a Turizmus.com és a Vendéglátás magazinok hamarosan megjelenő számaiból tudhat meg többet.

Az Andreola pincészet egyike azoknak a Treviso környékbeli gazdaságoknak, amelyek a legjobb proseccókat készítik

Fotó: MVI