Szigorúbb versenyszabályok hatálya alá vonta a Bookingot az EU

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. május 14. 10:07

Az Európai Bizottság felvette a Booking.com-ot azon digitális vállalatok listájára, amelyek méretüknél fogva szigorúbb versenyszabályok hatálya alá tartoznak.

A brüsszeli testület közlése szerint az online szállásfoglalási platformot üzemeltető, Hollandiában székhellyel rendelkező Booking.com a digitális piacokról szóló szabályozás (DMA) értelmében a továbbiakban úgynevezett kapuőrnek számít.
A digitális piacokról szóló szabályozás szerint az "alapvető platformszolgáltatásokat" nyújtó, kapuőrnek nyilvánított vállalatoknak fel kell számolniuk azokat a zárt technológiai rendszereiket, amelyek a fogyasztókat egyetlen vállalat főként saját termékei vagy szolgáltatásai használata felé terelik. A szabályozás előírja, hogy a vállalatoknak lehetővé kell tenniük, hogy "ingyenesen tereljék" a felhasználókat alkalmazásboltjain kívüli ajánlatokhoz. A szabályozás célja, hogy a tartalom moderálása lehetővé tegye a tisztességes versenyt és megkönnyítse a fogyasztók számára a szolgáltatások közötti váltást.

A brüsszeli közlemény szerint a Booking.com március 1-jén benyújtott önértékelése alapján meghozott uniós döntést követően a holland vállalatnak hat hónap áll rendelkezésére, hogy eleget tegyen a szabályozásból eredő kötelezettségeknek, nagyobb választási lehetőséget kínálva a végfelhasználóknak online platformján.

A platformot működtető cégnek ezentúl szigorúbb versenyszabályoknak kell megfelelnie

Fotó: 123rf.com

A HOTREC, az európai szálloda-, éttermi és kávéházi szövetségek ernyőszervezete üdvözölte a döntést, egyben reményét fejezte ki, hogy a szabályozás véget vet a Booking „számos tisztességtelen üzleti gyakorlatának és a platform által történő hátrányokozásnak”.

A szakmai ernyőszervezet szerint a Booking még mindig megpróbálja megakadályozni, hogy a szállodák a saját értékesítési csatornáikon jobb árakat kínáljanak, mint a Booking.com platformján keresztül. Ezenkívül a Booking nem ad át elegendő saját adatot a szállodai partnereinek. Ez csak két probléma a sok közül, amelyek a cég új besorolásának köszönhetően megoldódhatnak.

A Booking számára a besorolás nem jelent meglepetést. Mint a cég a Reise vor9 portálnak hangsúlyozta, már egy ideje együttműködnek az Európai Bizottsággal, mivel számítottak a döntésre. A cég felülvizsgálja a határozatot, és továbbra is konstruktívan együttműködik a bizottsággal az előírások betartása érdekében.

 

Az X Ads és a TikTok Ads nem minősül kapuőrnek

Az uniós bizottság tájékoztatott arról is, hogy a benyújtott önértékelések alapján az X Ads és a TikTok Ads online hirdetési szolgáltatások nem minősülnek kapuőrnek.

Közölték ugyanakkor, hogy a brüsszeli testület piaci vizsgálatot indított az X közösségimédia-hálózattal kapcsolatban a platform szabályozási státuszának további meghatározására.

A közlemény kitért arra is, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok online hirdetési szolgáltatása, a TikTok Ads teljesíti ugyan a DMA szerinti kijelölési küszöbértékeket, azonban a platformszolgáltatás nem minősül a szabályozás szerint kapuőrnek.