Két óriási bírságot kapott a nyakába a Booking

Forrás: turizmus.com

 2024. február 28. 10:49

Két hatalmas összegű bírsággal is szembe kell néznie mostanában a Booking.com-nak.

Két hatalmas összegű bírsággal is szembe kell néznie mostanában a Booking.com-nak: a spanyol versenyhatóság, a CNMC a versenyjog megsértése miatt határozattervezetet fogadott el a szállásfoglaló platformra kiszabandó, 530 millió dolláros bírságról, Hollandiában pedig egy nyugdíjalap számlájára kell 276 millió dollárt átutalnia a cégnek.

A Booking részvénye árfolyameséssel reagált a két hírre. Pénteken a Nasdaq tőzsdenyitás előtti kereskedésében időnként kilenc százalék körüli veszteséget szenvedett el az értékpapír, amely amúgy az év eleje óta tíz százalékos pluszon, egyben történelmi csúcson áll.A spanyol döntést David Goulden, a Booking pénzügyi igazgatója „példátlannak” nevezte, és bejelentette, hogy fellebbezni fognak ellene, ha a határozat ebben a formában születik meg. Mivel azonban ez a folyamat több évig is eltarthat, a Bookingnak változtatnia kell spanyolországi üzleti gyakorlatán.

A vállalat jelezte, hogy az EU digitális piacokról szóló törvénye (DMA) alapján bejelentést tesz. Mint közleményükben írják, a DMA célja, hogy az online platformokra vonatkozóan egységes uniós szabályozást biztosítson a nemzeti szintű jogi széttagoltság elkerülése érdekében. A Booking úgy gondolja, hogy a CNMC aggodalmait ebben a keretben lenne érdemes megvitatni és értékelni.

Óriási összegű bírságokat kell fizetnie a Bookingnak

Fotó: 123rf.com

A hollandiai bírságot egy hágai fellebbviteli bíróság szabta ki. A Booking és a holland utazási szektor nyugdíjalapja közötti jogvitában döntött úgy a bíróság, hogy az amszterdami székhelyű vállalatot utazási irodaként kell besorolni, helyi alkalmazottait be kell jelenteni egy nyugdíjpénztárhoz, és fizetni kell utánuk. A Booking eddig azzal az érvvel tagadta meg a fizetést, hogy techcégként definiálja magát.

Mindezek a problémák azonban csak kismértékben árnyékolják be a Booking 2023-as mérlegét. A cég nettó nyeresége tavaly 25 százalékkal nagyobb, 21,4 milliárd dolláros forgalom mellett 40 százalékkal, 4,3 milliárd dollárra nőtt 2022-höz képest – írja a Reise vor9.