Bor és gasztro az Utazás kiállításon az MTÜ nélkül

Forrás: turizmus.com

 2018. március 04. 11:16

A csütörtöki konferencia zárásaként a bor és a gasztronómia kapcsolatáról hangzottak el előadások az A pavilon Türkiz termében. Az elsőt Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség borért felelős kiemelt vezető szakértője tartotta volna, ő azonban az utolsó pillanatban lemondta részvételét.

A Csopakról érkezett Jásdi Attila a Balaton Kör négy éves történetén keresztül mutatta be a társaság eredményes működését. Mára elérték azt a célt, hogy összefogjanak a helyi termelőkkel, most már az együttműködés finomhangolása folyik. A 20 taggal alakult, mára 32 résztvevős kör átfogja a balatoni borászatokat, vendéglátókat, szállodákat és vállalkozókat. Sok munkával, közös rendezvénnyel jutottak el odáig, hogy a Balaton körüli turizmus és vendéglátás túllépett a rövid nyári szezon adta lehetőségeken. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy megszületett a régió közös márkája, a Balaton Bor, ami nemcsak a magyar piacot építi számukra, hanem a külföldit is. A brand legnagyobb előnye, hogy könnyen kommunikálható a termékük, ezáltal eredményesebb lett annak marketingje is. Az idelátogató vendégek pedig a balatoni éttermekben hasonló paraméterű, egységes arculatú, elfogadható árszínvonalú balatoni bort kóstolhatnak, ami tovább erősíti hírnevüket. Jásdi Attila elmondta, tervezik, hogy feloldják a borászatok a mennyiségi korlátozást a Balaton Borra.

Az előadó a Jásdi pince életén keresztül ismertette a tó környéki vállalkozások bekapcsolódását a gasztroturizmusba. Náluk is népszerűek a hétvégi programok, a konferenciák, az évente egyszer-kétszer megrendezett tematikus események a borteraszon, amelyekkel Csopak többi étterme, szállodája, fuvarozója is munkához és megélhetéshez jut. Hozzájárulnak a régió jobb megítéléséhez és eredményesebb gazdálkodásához is.

A Balaton Bor márka a magyar és a nemzetközi piacot is építi

Fotó: pixabay.com

A vidéki gasztronómia fellegvárait tömörítő SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) működését és eredményeit az elnök, Ruprecht László mutatta be a hallgatóságnak. A néhány Őszinte Vidéki Konyhával indult társulás mára 16 tagú, felölelik az egész országot, borászati régiókat is bekapcsoltak. Garanciát jelentenek a vendégeknek, a kormányzat számára pedig egy hiteles partnert. Ennek is köszönhető, hogy a SVÉT számtalan kormányzati megbízást kap, sokszor képviselheti rangos külföldi delegációk előtt a magyar gasztronómiát, a külügyminisztériumi borválogatások bemutatóján rendszeresen főznek a tagjai. Évente hat-hét közös rendezvényt tartanak, ezek némelyike kulturális eseményekhez, operagálákhoz is kapcsolódik.

Az idén nagy szervezeti átalakulást terveznek: mint egyesület komolyabb szerepet kívánnak vállalni az oktatásban, a fiatal szakemberek felkarolásában.