Bor- és pálinka-élménykert létesül tiszadobon

 2013. augusztus 20. 12:33

A „GÁZI" Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. sikeresen pályázott a Turisztikai szolgáltatások fejlesztése elnevezésű konstrukció keretében. megkezdte a Tiszadobi Bor- és Pálinka-élménykert kialakítását.

A „GÁZI" Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. sikeresen pályázott a Turisztikai szolgáltatások fejlesztése elnevezésű konstrukció keretében, s fő tevékenysége, a bor- és sörturisztikai, gasztronómiai rendezvények szervezése, lebonyolítása mellett, azokat kiegészítendő, megkezdte a Tiszadobi Bor- és Pálinka-élménykert kialakítását.

A „GÁZI" Kft. az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával Tiszadobon, Tiszadobi Bor- és Pálinka-élménykert néven egy olyan különleges, versenyképes turisztikai szolgáltatást hoz létre, mely a bor- és pálinkagasztronómia valamint aktívturisztikai szolgáltatások egyedi ötvözeteként, a kistérség egyedi adottságait és hagyományait figyelembe véve, ezeket a mai trendekhez igazítva teszi komplexebbé a desztináció turisztikai szolgáltatásait. A fejlesztéssel az igényes vidéki kikapcsolódást, a gasztronómiát a bor- és pálinkakultúrát az aktív szabadidős tevékenységgel ötvöző, újszerű és unikális élményekre vágyó turistákat kívánja megcélozni a vállalkozás.

A projekt keretében kialakításra kerül egy új építésű borkultúra bemutató épület, egy meglévő épület felújításával egy pálinkakultúra bemutató épület, továbbá telepítésre kerül egy hagyományos fajtabemutató szőlő- és gyümölcskert. Ezek mellett egy többfunkciós gyermekjátszótér is kialakításra kerül és kölcsönözhető kerékpárok és vízi sporteszközök (kenuk és tutaj) is szolgálják majd a látogatók kellemes, aktív időtöltését, pihenését. Az így kialakuló létesítmény az aktív és passzív kikapcsolódás különböző elemeit kínálja majd a vendégek számára, életkortól függetlenül, akár rövidebb, akár hosszabb időtartamú programokat keressenek is.

A 2013. nyár elején kezdődött beruházás a tervek szerint jövőre nyitja meg kapuit a látogatók előtt, a beruházás összköltsége 71 296 851 Ft, melyhez az Európai Unió és Magyarország Kormánya 47 437 691 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújt.

argit híd lábánál egy tematikus kutyás parkot hozzanak létre - tette hozzá.

A polgármester hangsúlyozta: a 2006-ban tervezett fejlesztések 90 százalékát teljesíteni fogják 2014 tavaszáig.