Borászati központként újult meg a badacsonyi Hableány

Forrás: turizmus.com

 2019. június 15. 15:03

Átadták a badacsonytomaji Hableány borászati központot, amely egymilliárd forintos beruházással született újjá.

A 2300 négyzetméteres épület elsősorban borászati üzemként működik a jövőben, emellett bemutatótérként funkcionál, ahol az érdeklődők megismerhetik a borkészítés folyamatát a szőlő feldolgozásától egészen a palackozásig – adta hírül az MTI.

A pénteki átadó ünnepségen a létesítmény tulajdonosa, Laposa Bence, a Laposa Birtok Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a másfél év alatt újjáépített központban évente 450 ezer üveg italt palackoznak, ebből 50 ezer a pezsgő.

Az épületben borászati üzem, bemutató tér, pezsgőkészítő üzem, vendéglő, valamint az egykori üzemeltető Barabás családot és a tulajdonos Laposa családot bemutató kiállítás kapott helyet. Jelenleg 20 féle bor szerepel a kínálatukban.

Június 15-től fogadja a vendégeket az új borászati központ

Fotó: A Hableány Facebook-oldala

A magyar turizmus esszenciáját tükrözi az épület

Az ünnepségen Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szólt arról, hogy a turizmus teljesítménye évek óta töretlenül nő, tavaly 15,5 millió vendég járt a magyarországi szálláshelyeken, az új digitális adatszolgáltatási rendszernek köszönhetően pedig hamarosan pontos és naprakész képet fogunk látni a szektor teljesítményéről – tudósított az MTI.

2020. január elsejétől azt a vendégforgalmat is látni fogjuk, amit eddig esetleg nem vallottak be.

Elmondta, a turisták számát jelentősen emelni nem lehet, és nem is tartja célszerűnek, és a mennyiség helyett a minőségre kell helyezni a hangsúlyt. Mint mondta, a céljuk, hogy több minőségi élményt kereső turistát szólítsanak meg, és tovább emeljék az ágazat versenyképességét.

Közölte: a turizmus GDP-hozzájárulását a jelenlegi 11 százalékról 16 százalékra kívánják emelni, Magyarországot pedig Közép-Európa vezető turisztikai térségévé tenni 2030-ra. E célok elérését támogatja a digitalizáció mellett az ágazati adócsökkentés, a SZÉP-kártya és a turizmusmarketing erősítése is.

Hozzátette: a belföld is húzza a növekedést, tavaly 350 ezerrel több magyar tudott itthon pihenni utazni, mint egy évvel korábban.

Guller Zoltán arra számít, hogy idén még többen és többet fognak a magyarok belföldön utazni, hiszen a SZÉP-kártya-feltöltés kétszer akkora, mint a tavalyi évben. A turizmus stratégiai jelentőségű ágazat, amelyben a bérek növekedése és a családi vállalkozások erősödése jellemző, az elmúlt három esztendőben, évről évre 10%-kal nőtt a szálláshelyek árbevétele, és jelenleg mintegy ezer turisztikai fejlesztés zajlik az országban.

Guller Zoltán hangsúlyozta, a turizmus nemcsak az ágazatban dolgozók megélhetését és a gazdasághoz való hozzájárulást biztosító ágazat, hanem a hazaszeretet egyik formája.

A magyar turizmus esszenciája pedig – az európai minőség, a hazaszeretet, az innováció és tradíció – mind megjelenik a Laposa család munkájában, és ezeket az értékeket tükrözi a megújult badacsonyi Hableány épülete is.

A település régi-új turisztikai központja

Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a helyi turizmus szempontjából kiemelkedő jelentőségű a megújult központ, amely minőségi szolgáltatásokat nyújt az odalátogatóknak.

Krisztin N. László, Badacsonytomaj független polgármestere arról beszélt, hogy a Hableány már a korábbi évtizedekben is a település turisztikai központja volt. Mint mondta, megújult formájában az épület közösségi térként is funkcionál majd. Szavai szerint a térség jövőjének záloga a szőlőre és a borra épülő turizmus, ezért kiemelten fontos a beruházás, amely egy helyi család erőfeszítéseként valósult meg.

A Hableány épülete már 1883-ban is állt, az első nagy felújítás 1964-ben történt. Az épület évtizedeken át családi rendezvények helyszíne volt, szálló, bolt, étterem, majd a közelmúltban streetfood bistro működött benne. A megújult borászati központ érdekessége, hogy az épületben egykor üzemelő posta emlékére most is lehet képeslapot küldeni a Hableányból.