Borkoktélokkal szólítják meg a Z generációt, országos kampány indul

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. július 27. 18:15

„Keverd és kóstold!" címmel indított borkoktélokat népszerűsítő kampányt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A szakmaközi szervezet célja, hogy új, innovatív módon vezessék be a fiatalokat a kulturált borfogyasztás világába.

„Keverd és kóstold!" című kampányát kóstolóval kísért sajtótájékoztatón mutatta be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa csütörtökön. Frittmann János, a szakmai szervezet idén megválasztott új elnöke bevezetőjében elmondta, a HNT feladatának érzi a kulturált és minőségi borfogyasztás népszerűsítését. Ugyanakkor a kampányaik tervezésénél számolniuk kellett azzal, hogy a világ borfogyasztása stagnál, a fiataloké pedig csökken. A borfogyasztás visszaesése nem egyszerűen ágazati probléma, hanem társadalmi jelenség, amiben szerepet játszik a generációváltás is, ezért a HNT szerint olyan újításokra van szükség, amelyekkel a Z és az Y generációt is el lehet érni. Ilyen innováció lehet a borkoktélok népszerűsítése.

„Nem biztos, hogy – engem is beleértve – a magyar borászközösség jól tette, amikor egyöntetűen elítélte a boros kóla fogyasztását. Nyilván nem az a cél, hogy ez legyen a meghatározó, de sokan, akik annak idején boros kólával kezdték, ma már elkötelezett minőségi borfogyasztók. Mivel a HNT piackutatása is azt igazolta, hogy a fiatalok szeretik a színes, érdekes italokat, úgy gondoltuk, a minőségi alapanyagokból készülő borkoktélokkal – amelyek kiemelik a borokban megjelenő gyümölcsös ízeket – fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket" – indokolta a kampány elindítását Frittmann János.

Frittmann János elnök és Borbély Tamás elnökségi tag a HNT sajtótájékoztatóján

Fotó: HNT

Borbély Tamás, a HNT elnökségi tagja hozzátette, hogy az Y és Z generációnak fontos az innováció, az élmény, a meghökkentő és figyelemfelkeltő csomagolás és szervírozás. Ahhoz, hogy a borágazat megőrizze arányát az alkoholos italok fogyasztásában, folyamatos megújulásra van szükség mind a termékekben, mind a kommunikációban. Manapság egy tudatosabb borfogyasztó 20 másodpercet tölt a termék kiválasztásával, a Z generáció képviselőinél ez 8 másodperc. Ennyi idő alatt kell elérni őket, egyrészt élményszerű, trendi italokkal, másrészt az ő vizuális világuknak megfelelő videós és képi tartalmakkal. Ebbe a koncepcióba illeszkednek a könnyen érthető minőségi borok és az ezekből készült – vagy otthon készíthető – boralapú koktélok.

 

Trendi koktélok díjnyertes borokból

A most induló „Keverd és kóstold!" kampányt a HNT a 42. Országos Borverseny díjkiosztó gáláján mutatta be a szakmai közönségnek. A borkoktélok receptjét a kampány szakmai partnere, Schöck Norbert nemzetközi hírű bartender alkotta meg az Országos Borverseny egy-egy aranyérmes fehér-, rozé és vörösborából, illetve pezsgőjéből.

Schöck Norbert bártender négy bor- és pezsgőalapú koktélt készített

Fotó: HNT

A szakember, aki korábban öt éven át volt a Magyar Bartender Szövetség elnöke, és jelenleg a GoodSpirit Bar bartendere, a sajtótájékoztatón is bemutatta a négy bor- és pezsgőalapú koktélt:

  • A Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2022-es Irsai Olivér borából készült a Neo-Spritzer, amit a megszokott nyári fröccsözés megfűszerezésére ajánlanak.
  • A Csóbor Pincészet 2022-es Agárdi Syrah Roséja adja a frissítő Epres Frozé alapját.
  • A buborékos Bubble Tea a Garamvári Szőlőbirtok Pannon Imperial Extra Dry pezsgőjével készül.
  • Az aperitifként vagy digestive-ként ajánlott Red Right Handet pedig a Schieber Borászat 2021-es Karma Syrah borából keverte Schöck Norbert.


Borbély Tamás elmondta, hogy a HNT a nagyközönség körében augusztustól népszerűsíti a borkoktélokat, és receptekkel, videókkal is ösztönzik a fogyasztókat az italok otthoni elkészítésére.

A „Keverd és kóstold!" kampány részeként nyáron és kora ősszel három rendezvényen találkozhatnak az érdeklődők a HNT borkoktélprogramjával: augusztus 25-én a Szentendrei Bornapokon, szeptember 2-án a Budafoki Borfesztiválon, 8-án pedig a Budapest Borfesztiválon.A tervek szerint a program jövőre is folytatódik, többek között olyan tematikus bartenderversennyel, amelyre magyar borokból és magyar vagy Magyarországon előállított alapanyagokból kevert italokkal nevezhetnek a versenyzők.