Borról, tudományról és gasztronómiáról Egerben

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. február 12. 10:25

Február 13-15. között több száz érdeklődő szakembert várnak Egerbe, a XX. - jubileumi - nemzetközi szőlészeti és borászati konferenciára.

Az Eszterházy Károly Egyetem és az egri Borút Egyesület közös rendezvényét, az egyetem központi épületének dísztermében tartják, ahol előadások, szakmai tájékoztatók hangzanak el.

A konferencia tavaly óta megújult stílusban és tematikával segíti a szőlő- és borágazat szereplőit. A három napos rendezvénysorozat jó lehetőséget kínál a találkozásra, a véleménycserére és új kapcsolatok kialakítására is.

A fő cél az, hogy minőségi fejlődést szolgáló eredményeket mutassák be a résztvevőknek. Az előadók között nemcsak neves hazai, hanem külföldi vendégek is lesznek, akik igyekeznek megosztani a közönséggel szakmai tapasztalataikat, a nemzetközi jó gyakorlatokat és szakértői véleményeket.

Bemutató a szőlészeti-borászati kutatás eredményeiből

Fotó: Turizmus.com / Mentusz Károly

Akik eljönnek, - többek között - megismerhetik az Egerben épülő Szőlő-Bor Kutatásfejlesztési Kiválósági Központ tudományos munkájának eddigi eredményeit is. Ezek mellett két olyan hazai pincészet képviselői is bemutatkoznak, ahol különböző generációk dolgoznak egymás között.

Arról is szó esik majd, miként lehet sikeres a magyar bor, illetve hogy milyen a borkóstolás tudománya. De bemutatkozik a borvidéki összefogással létrehozott Egri Borműhely is.

A résztvevők azt is megismerhetik, hogy milyen uniós forrásokkal támogatják az élelmiszeripart és ezekből mennyire elég, amit a borászatok kapnak. Neves hazai szakértők tájékoztatnak a termelésről, a kereskedelemről, valamint a közösségi márka szerepéről. Ezek mellett elismert szakács mesterek is bemutatkoznak, akik a főzés tudományáról és a borgasztronómia fontosságáról tájékoztatnak.