Borszerda egri borokkal

Forrás: turizmus.com

 2019. július 16. 17:10

Idén nyáron a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum Borszerda sorozatában, az egész estét betöltő programok, egyedi tárlatvezetések és koncertek mellett három alkalommal is egri borokat kóstolhatnak a vendégek.

A Magyar Nemzeti Galériában évekkel ezelőtt azért kezdték el a nyári Borszerdák sorozatát, hogy a bor iránt érdeklődő közönséget a magyar képzőművészet értékei felé is fogékonnyá tegyék. De éppúgy szerették volna múzeumlátogató közönségük számára is hangsúlyozni, hogy a bor hasonlóképpen nemzeti örökségünk és kultúránk része, mint a képzőművészetünk.

Július elejétől augusztus közepéig tartanak a Borszerdák, amelyekhez minden alkalommal egyedi programok és tematikák társulnak.

Az esték folyamán az állandó kiállítások mellett az időszaki tárlatok is látogathatóak.

Az idei Borszerdákon egri borokat kóstolhatnak a vendégek

Fotó: MNG/Borszerda

A Magyar Nemzeti Galériában „A szürrealista mozgalom – Dalítól Magritte-ig” című kiállítás július 17-én és 24-én, a „Minden múlt a múltam” #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan pedig július 24-én. Augusztus első két szerdáján a Vasarely Múzeumban folytatódnak a Borszerdák programjai.

A friss, a gyümölcsös és a játékos témák remekül illenek az Egri borvidékhez, amelynek üde, classicus kategóriába sorolható egri csillag és egri bikavér borait mintha csak a nyárhoz találták volna ki. Az Egri Borműhely tagjai a borvidék könnyed arcát szeretnék megmutatni a vendégeknek, többek között e fehér és vörös házasításokon keresztül.

A tematikus tárlatvezetés a Borszerdák egyik kedvelt programja

Fotó: MNG/Borszerda

Az egri sort július 17-én a friss tematika nyitja a Juhász testvérek és Tóth Ferenc pincészeteivel. Mindkettő családi borászat, ahová a második generáció belépése hozott igazán újszerű szemléletet.

A július 24-ei gyümölcsös Borszerdára a Petrény Winery és a St. Andrea érkezik Egerből. Mindkét pincészet komoly hangsúlyt fektet arra, hogy igazán magas minőségű borok csak gondosan művelt ültetvényekről, egyedi karakterű termőhelyről érkezhetnek, a borász feladata pedig ennek megőrzése a palackokban.

Augusztus 7-én, már a Vasarely Múzeumban a legjátékosabb kedvű egri borász, Bolyki Jani borait lehet kóstolni. A fiatal borász nemrég újította meg teljes címkevilágát, amelynek minden elemét kézzel rajzolta egy illusztrátor, és már a palackokra tekintve beránt minket az a mesevilág, ahol egy zebra hátán ülő víziló a királyleányka.