Borút után sajtút – a feldolgozott tejipari áru turisztikai termék is lehet

Forrás: turizmus.com

 2015. december 09. 18:19

A nyári kampányidőszak után a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága decemberben folytatja a hazai tejtermékek népszerűsítését. Ennek egyik megnyilvánulása volt a szerdán, Etyeken tartott tájékoztató.

Az eseményen Lipcsey György, az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese, Font Sándor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, valamint a tejipar szakmai vezetői vettek részt.

Az lenne a fontos, hogy minél több itthon feldolgozott, magyar, minőségi tejterméket vásároljunk. Ezek az áruk nemcsak az üzletekben állják meg a helyüket, de turisztikai termékké avanzsálhatnának, ha a belföldi és külföldi turisták sajtutak alkalmával ismerkedhetnének meg velük, üzemlátogatás, kóstoló és vásárlási lehetőség formájában, felfedezve közben akár a régió nevezetességeit is.

Ilyen komplex tejgazdaság és sajtút-állomás ma már működik, például éppen Etyeken. Hegedűs Imre, a Bicske Mg. Zrt igazgatója egy-egy ilyen látogatás alkalmával megmutatja nemcsak az üzemet, de azt is, mit és hogyan legelnek a tehenei, hogyan készülnek a sajtok és más tejtermékek. Ez különösen hasznos a diákok számára.

A tejipar számos gonddal küzd: a tejkvóta szabályozás áprilisban megszűnt az EU-ban, ez komoly kihívást jelent az ágazatnak. A belföldi keresletnövelés érdekében a tejfogyasztást ösztönző programokra és a hazai áru népszerűsítésére van szükség, mind a bevétel növelése, mind a munkahelyek megtartása érdekében.

Az úgynevezett tejszív logó évek óta megtalálható a minőségi, hazai termékeken, az országjelző ovális alakú kód pedig az eredetet jelöli.

A marketingkampány keretén belül a logón és az iskolai szemléletformáláson túl sor kerül majd piackutatásra, adatbázis létrehozására és a kiállításokon való megjelenések támogatására is.