Bővült a firenzei dóm múzeuma

Forrás: turizmus.com

 2015. október 26. 21:00

A világ legnagyobb középkori és reneszánsz szoborgyűjteménye, köztük sok, ritkán kiállított alkotás látható majd a firenzei dóm október 29-én nyíló új múzeumában.

Több mint kétszáz restaurált műkinccsel nyílik meg a Museo dell'Opera del Duomo új múzeumépülete. A múzeum alapítása a firenzei dóm számára készített alkotásokat őrzi.  Az 1881-ben alapított kiállítóhely első székhelye abban a firenzei házban volt, ahol Michelangelo a Dávid-szobrot faragta.

A termek azonban egy évszázaddal később szűknek bizonyultak, így 1997-ben az addigi múzeummal szomszédos épületet is megvásárolták. Az egybenyitott két épület fogadta be az új intézményt, amely így már hatezer négyzetméteren mutathatja be a legnevesebb firenzei és toszkán művészek alkotásait.

A ritkaságok között tartják számon Donatello Bűnbánó Magdolnát ábrázoló faszobrát és Michelangelo Pieta Bandini elnevezésű szoborcsoportját, amelyet a művész halála előtt kalapáccsal akart megsemmisíteni.

Azt a negyven 14-15. századi szobrot is kiállították, amely a dóm díszítésére készült. A dóm tetején emelkedő Brunelleschi-kupola alkotásához használt eredeti anyagok és szerszámok is megtekinthetők. A nagyközönség megcsodálhatja a firenzei dóm keresztelőkápolnájának restaurált északi kapuját is, amelyet Lorenzo Ghiberti alkotott.