Bővült a GEOfood védjegyes termékek köre

Forrás: turizmus.com

 2022. április 04. 08:39

Újabb, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén működő őstermelők és vállalkozások vehették át a GEOfood nemzetközi helyi termék védjegyről szóló oklevelet.

A díjakat a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa, Prakfalvi Péter, valamint Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője, Bagó József adta át a nógrádi megyeházán.

A köszöntőben Bagó József kiemelte, hogy az önkormányzat továbbra is nagy figyelmet fordít a megyében tevékenykedő őstermelők és helyi vállalkozások által előállított termékek népszerűsítésére és arra, hogy a helyi termékek minél szélesebb köre kerülhessen be a turisztikai kínálatba is.

Nagy Júlia, az InnoTime Hungary Kft ügyvezetője és a GEOfood védjegy önkéntes koordinátora a GEOfood védjegy céljairól szólva kiemelte: a GEOfood olyan fenntartható helyi élelmiszerek védjegye, amelyek egyedülálló geológiai területről származnak.

Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat azoknak a kapcsolódási pontoknak a megtalálása, ahol a termelők és fogyasztók egymásra találnak, és ahol a gazdasági és társadalmi fenntarthatóság szempontjai találkoznak.

A Magma Geopark által elindított GEOfood program célja, hogy a védjegy 2023 végéig az UNESCO globális geoparkjainak legalább 30%-ában, 2025-ig pedig a világ többi részén a geoparkok minimum 10%-ában bevezetésre kerüljön.

Az önkormányzat szakmai referense, Murányi Bálint a Vedd a nógrádit! programot mutatta be, amely lehetőséget teremt a nógrádi termelőknek és a fogyasztóknak egymás megismerésére. Eddig 80 termelő szolgáltatásaiból lehet válogatni a www.veddanogradit.hu honlapon és a további fejlődés céljából egy webshop elindításán dolgoznak.

A védjegyet a tavalyi évben 2 nógrádi étterem érdemelte ki, ami azért is jelentős, mert a világon összesen 24 GEOfood étterem található. Ezek közül egyik a Castellum Hotel Mikszáth Étterme, amelynek a séfje, Oláh Zoltán kiemelte: az éttermükben az összes alapanyag Magyarországról származik, ezen belül az alapanyagok 70%-a térségből.

A 2021-ben védjegyet szerzett Mátraverebély-Szentkúton található Szent Jakab étterem és a hollókői Castellum Hotel Mikszáth étterme után a 2021. évi első elbírálási körben most hárman vehették át a GEOfood elismerést:

Viktorné Benedek Boglárka őstermelőként házi készítésű lekvárokat készít Szandaváralján. Az Országos Kéktúra útvonala pontosan a háza kapuja előtt megy el, ahol rengeteg turistával találkoznak egész évben. Innen jött az ötlet, hogy szélesebb körben is érdemes lenne kiterjeszteni a lekvárkészítés tevékenységét.

GEOfood védjegyet kapott a szandaváraljai termelői lekvár is

Fotó: GEOfood

A Nagy Mihály Gyógynövény Kft. képviseletében Nagy Balázs vehette át a díjat. A háromgenerációs családi vállalkozás 1974 óta foglalkozik gyógynövények termesztésével, feldolgozásával és értékesítésével. Az üzem Cserhátsurányban található. Az alapanyagok 70%-át vadon termő gyógynövényekből, a többit pedig friss állapotban lévő felvásárlásokból szerzik be. Termékskálájukon körülbelül 50-60 féle növény található meg.

A mezzz.hu - egyenesen a kaptárból szintén egy családi vállalkozás, amely több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a méhészkedés területén. Fő profilja a természetes alapanyagokból készült minőségi termékek készítése, mint például gyógyhatású méhészeti termékek, mézes különlegességek és mézes natúrkozmetikai termékek előállítása. Közel 100-150 méhcsaláddal dolgozik a vállalat, melynek székhelye Márkházán található.