Brunch után brinner, avagy reggelizz egész nap!

Forrás: turizmus.com

 2016. február 11. 14:28

A brunch-ok után itt a viszonylag új trend, a brinner, azaz a reggelit vacsorára divatja, a breakfast és a dinner egyfajta összevonása.

Míg a brunch főleg a kényelmes, későn kelős, „nem főzős” vasárnapok programja, addig a brinner a hétköznapok újdonsága és inkább azoknak szól, akiknek nincs idejük korán bőségesen étkezni, és inkább estefelé kóstolnák meg mindazt, amit egyébként felkelés után szoktak mások enni.

A világ leghíresebb gyorséttermi lánca ezért is döntött úgy a közelmúltban, hogy számos üzletében egész nap bevezeti a reggelit, amelynek megdöbbentően nagy sikere lett.

Egyre-másra nyílnak itthon is az olyan elegáns kávézók, bisztrók, tejbárok, sőt, pékségek, amelyek egész nap képesek tipikus reggeli fogásokat az asztalunkra varázsolni.

Mind népszerűbb, hogy – főleg a siető üzletemberek és a fiatal korosztály tagjai – mindazt kényelmesen akarják megkóstolni, amit egyébként reggelire kutyafuttában bekapnának: a szolid kontinentális reggelin kívül a kiadós olasz frittatákat, francia friss croissant-okat, no meg, a fő ételekben is bővelkedő angol reggeli tipikus fogásait, a paradicsomos babot és a bacon-öket, nem beszélve a tejszínes, juharszirupos vagy áfonyadzsemes amerikai palacsintákról.

Az igazság kedvéért tegyük hozzá, egészségügyi szempontból sem a brunch, sem a túlságosan dús, késői „reggeli” nem javallt igazán. A brunch általában svédasztalos és ilyenkor sokkal többet eszünk, mint kellene, és mint amennyi elégséges lenne – ennek ellenére világszerte hamar elterjedt ez az étkezési forma. Ennek egyik következménye, hogy egyébként ma már hétköznap reggel is annyi étel roskad a szállodák büféasztalain, mintha vasárnap dél lenne.