Brüsszel a turizmusban is plafont szabna az áfának

Forrás: turizmus.com

 2018. október 03. 17:49

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta azt a javaslatot, amely 25 százalékban maximálná az unióban kivethető általános forgalmi adót.

A képviselők két javaslatcsomagról döntöttek, az egyiket, amely az áfacsalások elkerülését célozta, Szanyi Tibor magyar európai parlamenti képviselő nyújtotta be. Ez indítványozta a 25 százalékos maximumot is.

A képviselők egész pontosan két javaslatcsomagot szavaztak meg: az egyik az Európai Bizottság javaslatcsomagja volt arra, hogy hogyan lehetne elkerülni az uniós belüli áfacsalásokat, ezek ugyanis úgy 50 milliárd euró adóbevételtől fosztják meg a tagállamokat.

A szálláshely-szolgáltatás áfája jelenleg is 18 százalék

Fotó: turizmus.com

Az Európai Parlament 536 igen, 87 nem és 41 tartózkodással fogadta el Szanyi Tibor indítványát. A javaslatok ezután az Európai Tanács elé kerülnek, ott születik meg róla a végső döntés.

Az áfa mértékének esetleges uniós korlátozása csak részben érinti a magyarországi turisztikai ágazatot, hiszen a szálláshely-szolgáltatásokra jelenleg is 18 százalék az általános forgalmi adó kulcsa, a vendéglátás területén pedig 5 százalék az áfa, amelyet még kiegészít a 4 százalékos turisztikai hozzájárulás.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Könnyid László a turizmus.com-nak elmondta: a szállodai szolgáltatások áfa-kulcsának meghatározásában a MSZÉSZ a magyar kormányt tekinti tárgyalópartnernek, hiszen az adókivetés joga nemzeti hatáskörben maradt az uniós csatlakozás után is.

Kapcsolódó cikkek

A világ első kézből

2018. szeptember 21.