Brutálisan nőhet a cafeteria közterhe

Forrás: Adó Online

 2014. október 21. 23:30

A béren kívüli juttatásként adható juttatások köre változatlan marad, megnő viszont a juttatások után a kifizető általa fizetendő közteher – írta az ado.hu az adótörvény-javaslatindoklása alapján.

A javaslat szerint jövőre megszűnik a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások közötti megkülönböztetés. Eddig a béren kívüli juttatásoknál – ilyen például az Erzsébet-utalvány vagy a SZÉP-kártya – a 16 százalékos szja mellett 14 százalékos ehot kellett fizetni – jövőre már 27 százalékos ehot kell fizetni ezek után is.

Ennél is jelentősebb változás, hogy az szja törvény 71 §-ban felsorolt béren kívüli juttatásoknál - Erzsébet-utalvány, SZÉP-kártya, stb -  a juttatás értékének 1,53-szorosa után kell fizetni a közterheket az eddigi 1,19 szorzó helyett.

Az indoklás úgy fogalmaz: „munkáltató által valamennyi dolgozójának vagy valamennyi dolgozó által megismerhető szabályzatban rögzített módon biztosított juttatás esetében megnő a közteher mértéke, a juttatás értékének 1,53-szorosa után a munkáltatónak 16% szja-t és 27% eho-t kell fizetnie. Ugyanilyen mértékű közteher terheli a béren kívüli juttatásoknak azt a részét, amely meghaladja a rájuk az Szja tv. 71 . §-ában megállapított értékhatárt vagy az évi 450 ezer forint keretösszeget"

ado.hu