Budafok a borturizmus útján, Borutca, Borváros, Borskanzen

 2013. április 01. 11:03

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által is mintaszerűen megvalósítottnak ítélt uniós projektet járhattak be március utolsó napjaiban az újságírók a Pro Régió Ügynökség, valamint a Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. kerület kultúrájáért közalapítvány jóvoltából.

A  Budafok Borváros fejlesztés létrehozásával a civilszervezet célja az volt, hogy egy több száz főt befogadni képes, változatos, művészeti és borkulturális programokat egyaránt befogadni képes turisztikai attrakció jöjjön létre a budafoki Záborszky Pince használaton kívüli ágaiban, s egyúttal látogathatóvá váljon a pince feletti Pestis kápolna és barlanglakás is. Az újabb, szezonalitást oldó borturisztikai látványosság és a bennük elérhető programok alkalmasak az egész városrész idegenforgalmának élénkítésére.
A Közép-magyarországi Operatív Programból megítélt 297 millió forintos támogatásból tavaly nyárra megvalósult Budafok Borváros fejlesztést a projektmenedzser, egyben a központ turisztikai programjait szervező Palace Catering értékesítési vezetője, Áchim Hilda kalauzolásával járták be a média képviselői.



A Budafok szőlő- és borvárosi hagyományait megidéző fejlesztés rossz időben is színes borturisztikai programoknak, a helyi borászati tradíciók felelevenítésének és bemutatásának ad lehetőséget. A Nagytétényi út 24-26. szám alatti Záborszky Kúria borpincéinek egy használaton kívüli ágában tíz magyar borvidéket (Badacsony, Balatonboglár, Eger, Etyek–Buda, Mecsekalja, Somló, Sopron, Szekszárd, Tokaj-Hegyalja és Villány) tíz, jellegzetes présházhomlokzatával megidéző Borutca jött létre, a végében a szőlőhegyi templom homlokzata előtt pedig egy színpadot állítottak fel, mely koncertek, táncprogramok helyszíne. A programokon egyszerre akár 800 főt láthatnak vendégül. Az attrakció eleme a borászkodáshoz kapcsolódó kádár, fafaragó, hajóépítő mesterségeket diaporámaszerűen megjelenítő Mesterségek Múzeuma, a hozzá kapcsolódó interaktív gyermekprogramok a legkisebbekhez hozzák közel a régi korok kézműveshagyományait. Egy másik, 135 méteres ágban a pincészet legszebb faragott díszhordói kaptak méltó helyszínt, a Muzeális Hordósor ugyancsak alkalmas a legkülönfélébb programok, rendezvények tartására.



Mint megtudtuk, a távlati elképzelések között szerepel az Borutca föld alatti összekötése a csak néhány perces pincesétával elérhető, közeli Szent István Korona Pincészettel, amely a világ legnagyobb tölthető fahordójával büszkélkedik. A Borhegy turisztikai fejlesztési koncepciójának ugyanis az az alapja, hogy a későbbiekben ismét megteremtődjön a borhegyi pincék átjárhatósága, ezzel egy lépéssel közelebb kerülne a turistákat akár egész napra Budafokon marasztaló Borskanzen-komplexum megvalósulása.
Kiderült, a Záborszky Pincészet azt a lehetőséget is tartogatja, hogy a későbbiekben a belvárosból a turisták akár hajójáratokkal érkezhessenek, azt kihasználva, hogy a pincerendszer valamikor összeköttetésben állt a Dunával, melyen a szőlő, illetve a bor közvetlen szállítását oldották meg. A hosszú távú elképzelések között szerepel e járat feltárása, és egy akár nagyszámú vendég színvonalas fogadására alkalmas dunai kikötő létesítése is, ahonnan  a turisták budapesti hajós városnézést követően a legrövidebb úton juthatnának el a borkóstolós programok helyszínéül szolgáló budafoki pincerendszerbe.  Info: www.borvaros.hu