Budapest a kínai-közép-európai együttműködés turisztikai regionális központja

Forrás: MTI

 2013. november 26. 15:48

A hírt a magyar kormányfő jelentette be a Bukarestben zajló KKE-Kína csúcstalálkozón a közmédiának november 26-án.

- Létrehoztuk a kínai-közép-európai együttműködés turisztikai regionális központját Budapesten, tehát ennek a 16 országnak és Kínának az együttműködését a turizmus szempontjából Budapestről és Budapesten fogjuk szervezni - jelentette be Orbán Viktor.

A zárt ajtók mögött zajló második KKE-Kína csúcstalálkozón Kína és a házigazda Románia mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia miniszterelnöke, valamint Lettország külügyminisztere volt jelen.

Orbán Viktor szerint a csúcstalálkozó konkrét eredményei közül első helyre kívánkozik az a megállapodás, amelyet hétfői kétoldalú megbeszélései alkalmával kötött a kínai és szerb miniszterelnökkel a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről.

"Nagyon gyors összeköttetést fogunk létrehozni, és ezt abból a pénzügyi alapból fogjuk finanszírozni, amit még egy évvel ezelőtt a kínaiak állítottak föl a közép-európai beruházások támogatása érdekében" - mondta a kormányfő.

A középtávú együttműködést illetően a bukaresti tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy minden évben lesz KKE-Kína miniszterelnöki csúcstalálkozó, mindig lesz ezzel párhuzamosan üzleti fórum, és támogatják a Kínába történő árukivitelt - közölte a miniszterelnök. Hozzátette: a kínai miniszterelnökkel megállapodtak az élelmiszerexportok növeléséről, illetve további kínai beruházások előkészítését kezdték meg Budapesten.