Budapest átlépte a 10 milliós vendégéjszaka-számot

Forrás: turizmus.com

 2018. február 09. 18:06

Az európai vendégforgalom bővülésének ütemét 1,6 százalékponttal felülmúlva Magyarországon 6,7%-kal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2017-ben, a KSH tavaly decemberi és egész éves szálláshelyi adatokról február 9-én megjelent gyorstájékoztatója szerint.
A fővárosban ennél is nagyobb mértékben, 7,3%-kal nőtt a vendégforgalom, és ezzel Budapest átlépte a 10 milliós vendégéjszaka-számot – írja a Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye. Az immár negyedik éve 6% feletti ütemben bővülő vendégéjszakák száma országosan csaknem elérte a 30 milliót (29,5 millió éjszaka). A szállásdíjbevételek növekedése még ennél is kedvezőbb, 17%-ot megközelítő bővülési ütemre kapcsolt.

A magyar vendégforgalmi adatok európai és régiós összevetésben is figyelemre méltóak. Míg például az EU-ban 2017-ben 5,1%-kal, Ausztriában 2,3%-kal, Szlovákiában 5,9%-kal, Lengyelországban pedig 5,1%-kal, addig hazánkban 6,7%-kal növekedett a vendégéjszakák száma. A külföldi vendégéjszakák Magyarországon mért tavalyi, az elmúlt évekhez képest is kimagasló, 7,9%-os emelkedésében nagy szerepe volt a nagyszabású sportrendezvényeknek, köztük a FINA vizes vb-nek köszönhetően megnövekedett külpiaci érdeklődésnek. Áthúzódó hatásából az év hátralévő részében is jól tudtak profitálni a hazai szálláshelyek. A hazai szálláshelyek 2017-ben az utóbbi öt év legmagasabb szobaár-bevétel növekedési ütemét (16,8%) produkálták, és elérték a 278 milliárd forintot. Ehhez nagyban hozzájárult a külföldiektől származó szállásdíj-bevételek kiemelkedő, 18,6%-os bővülése, és a szálláshelyek összes árbevétele (466 milliárd Ft) is 15,6%-kal emelkedett. A számok azt mutatják, hogy az emelkedő árakon is folyamatosan növekvő kereslet mutatkozik a hazai szálláshelyi szolgáltatásokért.

A kereskedelmi szálláshelyek főbb mutatóinak változása, 2017 decemberében

Fotó: KSH

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 egyik fontos célkitűzése, hogy a turizmus versenyképességének további erősítésével a vendégéjszaka számok és a turisztikai költések megduplázódjanak. A minden tekintetben kimagasló 2017. év eredményeivel nagy lépést tett a magyar turizmus ebbe az irányba. Egyetlen év alatt közel kétmillió vendégéjszaka többletet értünk el, amelynek nagyobb részét az 1,1 millió plusz külföldi vendégéjszaka teszi ki – emelte ki a KSH frissen megjelent gyorstájékoztatója kapcsán Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Ahhoz, hogy a növekedés üteme tartósítható legyen és még több vendég érkezzen, minőségi fejlesztésekre van szükség – jelentette ki dr. Guller Zoltán. Idén minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztési programja, a Kisfaludy Program első nagyprojektjei a megvalósítás szakaszába lépnek. Ezek lesznek azok a fejlesztések, amelyektől a magyar turisztikai teljesítmény további nagyvolumenű  fejlődését várjuk. Guller Zoltán emlékeztetett arra, hogy az MTÜ ezért indította el a Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési konstrukciót is, amelyre eddig több mint 580 pályázat érkezett.

A teljes elemzés itt érhető el: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ksz/ksz1712.html