Budapest bemutatkozik Ankarában

Forrás: turizmus.com

 2015. április 02. 18:31

2015. március 31-én Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Selma Okoroglu kulturális és szociális ügyekért felelős főtitkár-helyettes együttműködési jegyzőkönyvet írt alá a 2015 szeptemberében Ankarában megrendezendő Budapest Napokkal kapcsolatban.

Tarlós István budapesti és Melih Gökcek ankarai főpolgármester 2015. február 25-én írta alá a két város testvérvárosi kapcsolatát rögzítő megállapodást. A testvérvárosi megállapodás céljai között szerepel az együttműködés elmélyítése a kulturális és turisztikai területeken, beleértve a különböző kulturális és turisztikai rendezvények szervezését, a hazai előadók és képzőművészet fesztiválokon történő kölcsönös bemutatását.

 

A testvérvárosi szerződés értelmében Budapest Főváros Önkormányzata – szoros együttműködésben a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal – illetve Ankara Nagyváros Önkormányzata kulturális napok szervezéséről állapodott meg. A két főváros elsőként Budapest Napokat rendez Ankarában 2015. szeptember 11-12-én, majd 2016 folyamán Ankara Napokat Budapesten.

A budapesti bemutatkozás keretében a főváros építészeti értékeit bemutató fotókiállítás, a Magyar Állami Népi Együttes, valamint Lajkó Félix és zenekarának fellépése, táncház, kézműves foglalkozás, játszóház és gasztronómiai bemutató színesíti a programot.

2014-ben a Budapestre érkező török turisták több mint 126 ezer vendégéjszakát töltöttek a főváros kereskedelmi szálláshelyein. A 75 milliós Törökország jelentős potenciállal bír Budapest beutazós turizmusa számára. Budapest ankarai bemutatkozása még inkább ismertté és vonzóvá teszi a magyar fővárost a török utazók számára (BFTK Turisztikai Divízió).

Fotó: Majtényi Mihály