"Azért vagyunk itt, hogy felkavarjuk az állóvizet" – interjú a Matild Palace igazgatójával

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 03. 11:26

Öt évig tartó felújítás után megnyitott az Erzsébet híd pesti hídfőjénél az ikonikus déli Klotild-palotában a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest benne a Michelin-csillagos Spago by Wolfgang Puck első európai étterme. Emre Paslival, a hotel igazgatójával beszélgettünk.

Emre Pasli szállodaigazgató

Fotó: Matild Palace

Hogyan változtatta meg a világjárvány a Matild-palotával kapcsolatos elképzeléseiket?

Úgy terveztük, hogy 2021 márciusában nyitjuk meg a szállodát, de a globális leállás hatására nehezebbé vált a beszerzés, a szállítások lassultak, a teherhajók Kínában rekedtek, néhány vállalat még a termelést is leállította. Végül minimális csúszással, június 29-én megnyitottunk.

 

Mi a stratégiájuk a nyárra? A világ lassan újranyit, az emberek elkezdtek utazni. Ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy jön-e egy negyedik hullám...

Igazából mi megpróbáljuk a helyzetet a jó oldaláról nézni. Most már működik a szálloda, és bár júliusban és augusztusban nem számítunk nagy foglaltságra, mert még mindig nincsenek nagyrendezvények a városban, mi készen állunk. Sajnos a Sziget Fesztivál is elmarad, csak a Forma-1-es futam van előttünk. De szeptemberben és októberben már sok rendezvényünk lesz, várhatóan a nagy szállodahajós csoportok is visszatérnek Budapestre, és egy igazán jó karácsonyi időszakra számítunk.

Addig is az étel- és italkínálatra koncentrálunk, Magyarországon talán a legnagyobb ilyen kínálattal rendelkezünk, sőt talán Európában is.

A három vendéglátó egységünkben 700 főt tudunk egyszerre vendégül látni. Ezek mindegyike külön koncepcióval rendelkezik: a Spago by Wolfgang Puck étterem az osztrák származású Michelin-csillagos séf első európai egysége; a The Duchess, a titkos tetőtéri bárunk az italkínálatra fókuszál; míg a Matild Café & Cabaret a szórakoztatásra.

Lehet, hogy a szállodában most még nem lesz annyi vendégünk, de az éttermeinkben nyáron sok embert fogunk vendégül látni. Az első estén a Spago teljesen tele volt, és hasonló érdeklődésre számítunk a következő napokban is.

80 millió eurós beruházással kívül-belül megújult a déli Klotild-palota. Az üzemeltető szerint ez Magyarország legjelentősebb szállodai beruházása

Fotó: Matild Palace

Meglepte önöket ez a kiemelt érdeklődés?

Számítottunk rá, hogy mindenki kíváncsi lesz az első európai Spago étteremre. A személyzetünket hetekig képezte Wolfgang Puck és más séfek Los Angelesből, Szingapúrból, Bahreinből, így a dolgozóink körülbelül ezer órányi képzéssel a hátuk mögött érkeztek a megnyitóra.

A teraszunk, a 80 méter hosszú gasztrosétány koncepció is első a maga nemében Magyarországon. Tudjuk, hogy mire vágynak a magyarok, és a Spago pont ezt nyújtja nekik a farm to the table koncepcióval.

A munkatársaink minden hétvégén felkeresik a helyi gazdákat, hogy beszerezzék a legjobb minőségű helyi alapanyagokat. Szeptemberben nyitja meg majd kapuit a Matild Café & Cabaret, és a helyiek 60 év szünet után újra kabaréműsorokat élvezhetnek azon a színpadon, ahol egykor Harangozó Teri is fellépett. Júliusban és augusztusban már folynak a próbák, és a szeptember 13-án kezdődő héten lesznek az első előadások.

 

Mennyire volt nehéz megtalálni a megfelelő szakembereket a nyitáshoz?

Nem volt könnyű, mivel sok szakember elhagyta a vendéglátást. Nehéz őket visszacsábítani, még akkor is, ha magasabb fizetést kínálunk nekik. A dolgozók nyolcvan százalékát már megtaláltuk, de még keresünk munkavállalókat. De mi is képezzük az új munkaerőt, kapcsolatban állunk magyarországi, németországi és ausztriai egyetemekkel is, gyakornoki és képzési lehetőségeket kínálunk a diákoknak.

 

Mi az elképzelése a Matild Palace-ról és annak Budapesten betöltött szerepéről?

Azt mondanám, hogy azért vagyunk itt, hogy felkavarjuk az állóvizet. A Matild Palace nem csak egy szálloda, hanem Budapest új társasági központja. Számos különleges szobát kínálunk, itt van a Maria Klotild lakosztály vagy a 3-szintes Crown Tower lakosztály, amely a palota tornyában található, de hangsúlyozom, hogy nem csak szálloda vagyunk.

 

Melyik lesz a hangsúlyosabb tevékenység a nyár folyamán, a vendéglátás vagy a szálloda üzemeltetése?

50-50 százalékra számítunk a bevételek terén. Nagyban függünk a külföldi utazóktól, de a szálloda csak a működésünk egyik fele. Az F&B vonalon, a Matild Café & Cabaret vagy a Spago by Wolfgang Puck vonatkozásában inkább a helyiekre számítunk. A palota egy közösségi csomópont, egy találkozóhely, ahol lehet kávézni, ebédelni, vacsorázni, szórakozni. Számunkra a 130 szoba több, mint elég. Tényleg az emberekre és a Matild Palotára, mint társasági központra szeretnénk összpontosítani. Szeptembertől, októbertől pedig arra számítunk, hogy a szállodai részben is nagyobb kihasználtsággal tudunk majd működni. Ősszel lesznek nagyobb rendezvények, ahol akár teljes foglaltságra is számítunk.

 

Budapest érett szállodapiaccal rendelkezik. Hogyan látja a helyzetüket a piacon?

A kereslet növekedésével párhuzamosan folyamatosan bővül és fejlődik a budapesti luxusszállodapiac. 2019 rekordév volt a turizmusban, és arra számítottunk, hogy 2020-ban még ezt is túlszárnyaljuk. A koronavírus nélkül valószínűleg a tavalyi is rekordév lett volna. Óriási potenciál van a városban, hogy a régió központjává váljon, és mi itt vagyunk, hogy ebben segítsünk.

 

Hogyan segít a Marriott és a Luxury Collection márka abban, hogy a Matild Palace-t a legelitebb ügyfélkör is megismerje?

Büszkék vagyunk arra, hogy részei lehetünk ezeknek a márkáknak. Luxury Collection szállodának lenni pedig egy megkülönböztetés, ez már önmagában is sokat segít. Sok segítséget kapunk ezen kívül az értékesítés, a marketing és az erőforrások terén is. A régióban van egy Luxury Collection szálloda Szerbiában, Szlovákiában és kettő Ausztriában. A Matild Palace lesz a 119. szálloda globálisan, Magyarországon pedig az első és egyetlen.

Milyen látogatószámokra számítanak idén?

Most 30 százalékos kihasználtságot mondanék, de lehet, hogy csak 10 százalék lesz. Ez igazából a koronavírus helyzettől, a delta-változat terjedésétől függ, de remélhetőleg a nyár után is normálisan tudunk majd működni.

 

Mekkora a befektetés összértéke, és milyen megtérülésre számítanak?

Körülbelül 80 millió eurót fektettünk be a Matildba, beleértve az épület megvásárlását is, tehát szerintem ez a legnagyobb szállodai beruházás Magyarországon – a számokat tekintve. Ha a megtérülést nézzük... nos, ez egy hatalmas beruházás, így időbe telik, különösen ebben a helyzetben. De arra számítunk, hogy 10-15 év múlva vissza fog térülni. Minél hamarabb, annál jobb.

Palotából luxushotel

A Marriott Bonvoy portfóliójába tartozó The Luxury Collection Hotels & Resorts június 29-én nyitotta meg első budapesti luxuskategóriás szállodáját, a Matild Palace-t. Az UNESCO világörökség részét képező, és Budapest egyik leglenyűgözőbb épületeként számon tartott déli Klotild-palota 120 évvel ezelőtt épült Klotild Mária szász-koburgi és gothai főhercegné védnöksége alatt. Az utóbbi öt évben minden részletre kiterjedő átalakuláson esett át, hogy mostantól 130 szobás luxusszállodaként fogadja vendégeit. A dizájn a modern luxus elemeket ötvözi az eredeti motívumokkal és építészeti kialakítással, a tulajdonosok azt remélik, hogy az épület így ismét – fénykorához hasonlóan – Budapest felkapott társasági központjává válhat.

Interjúnk a szálloda megnyitásakor, június legvégén készült, és eredetileg a Turizmus.com Magazin június-júliusi számában jelent meg. Ha szeretné letölteni az online verziót, kattintson ide!