Budapest, te csodás? – a városlátogató turizmus trendjei

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2015. június 29. 09:20

Szépségét ugyan senki se vitatja, de a hazai túraszervezők szerint Budapest elsősorban mégsem attrakcióinak, hanem jó ár-érték arányának köszönheti népszerűségét a városlátogató turisták körében. Bár sok a „fapados" turista, örömteli, hogy újra van kereslet a prémiumtermékek iránt.

Budapest desztinációként felértékelődött az elmúlt években, és a siker oka egyértelműen a kedvező árakban keresendő – vallja a szállodahajók vendégeire építő, valamint MICE-programokat kínáló Columbus Welcome irodavezetője, Békássy Tamás. Bár érzékelhető a fizetőképes kereslet növekedése, ugyanakkor – mint mondja – tele van a város szórakozni érkező, háromcsillagos szállodában kétcsillagos áron megszálló diákcsoporttal. „A vendégösszetétel alapján továbbra is fapados desztinációnak számítunk, és ez devalválja értékeinket" – vélekedik a szakember.

 

Véleménye szerint a city break szegmensben – a kedvező forgalmi statisztikák ellenére – Berlin és Prága az első számú konkurensünk. Nem árt odafigyelni Bécsre sem, a repülőtéren és a kikötőkben egyaránt óriási fejlesztéseket végrehajtó osztrák főváros ugyanis nagyon szeretné Budapest évi 4-500 ezer fős szállodahajós turizmusának egy részét magáénak tudni, beruházásokkal csökkentve saját földrajzi hátrányát.

 

Lendületes amerikaiak, elmaradó latinok

A Columbus Welcome amerikai vendégköre jellemzően dunai hajóút előtt vagy után tartózkodik 2-4 napig Budapesten. A résztvevők határozottan fiatalodnak, a 70-80 éves korosztály mellett az 50-es években született, jó anyagi körülmények között élő generáció érkezik a magyar fővárosba. A desztináció iránti kíváncsiságuk sokkal nagyobb, mint a náluk idősebbeké, viszont az a tapasztalat, hogy fogalmuk sincs a magyar történelemről és az itteni viszonyokról.

„A hajóutaknak elég feszes a ritmusa, ezért a vendégek nagyon élvezik, hogy Budapesten van idejük csavarogni, vásárolgatni. Általában a második napra kérnek kulturális programot, de a közös európai örökség helyett valami különlegeset: szecessziós épületeket néznek, a Terror Házába mennek, vagy alternatív városnézést választanak. Népszerűek a gyalogos séták" – sorolja Békássy Tamás. A szakember ugyanakkor elpanaszolta: sok hazai program nincs átgondolva, a működési biztonság hiányzik a rendszerből, a népszerű szabadulószobák közül például nem mindegyik rendelkezik felelősségbiztosítással.

 

Ami a többi küldőpiacot illeti, a szakember a legnagyobb problémát a másodlagosnak számító, latin piacokon látja: Olaszországból, Spanyolországból, Portugáliából mennyiségi csökkenés következett be. Jó hír viszont, hogy az amerikai vendégek döntését az árfolyamelőny vagy -hátrány nem befolyásolja, ám számukra kizárólag a körutazás egyik állomását jelentjük.


Növekvő kínai beutazás

„Több évnyi munkánk eredménye, hogy a kínaiak hazánkat már nem kizárólag tranzitországnak tekintik, egyre több az önálló rövid program, jövőre talán a hosszú túrák is elindulhatnak. A fejlődésnek egyértelműen a közvetlen pekingi járat megnyitása adott lendületet, a heti négy járattal a 4-5 éjszakás programok remekül variálhatók" – tájékoztatott a kínai beutaztatásba elsőként belevágó Atlasz World Travel ügyvezetője, Bottyán Éva.

A kínai turisták ma még jellemzően szervezetten jönnek Magyarországra, az egyéni utazás csírái a fiatalabb, 20-30 éves korosztályt jellemzik. A körútra érkező, 40 év feletti generáció továbbra is 1-2 éjszakát tölt Magyarországon, a cél itt is a szerkezetváltás és a minimum 3 vagy több éjszakás tartózkodás.

Minden úttípusban van tehát potenciál, miközben a növekedésnek a budapesti kínálat is határt szab, hiszen a hajóutak elő- és utóprogramjai sok férőhelyet elfoglalnak a preferált szálláskategóriában. „A nyugat-európai országok színvonalban és árakban is elkényeztették a kínai vendégeket, ehhez kell alkalmazkodnunk" – beszél elvárásaikról a szakember. Szinte kizárólag a négycsillagos, jó ár-érték arányú szálláshelyek a kelendők. Az érdeklődés májustól októberig erős, a programok közül a klasszikus városnézésre és a kultúrára van igény, korosztályonként más-más hangsúlyokkal.

 

Alkudozó arab piac

Az Atlasz másik erőssége, az arab beutazás szintén növekvő tendenciát mutat, a teljesítménye viszont hullámzó. Az utasok közül relatíve kevesen érkeznek szervezetten vagy egyénileg, az incentív programok és a konferenciák dominálnak, ezek pedig 1-2 éven belül nem térnek vissza ugyanarra a helyszínre.

Az arab turisták – a ramadan miatt – elsősorban tavaszi és őszi utazók. Esetükben lehet magasabb kategóriában gondolkodni, igényeik és lehetőségek viszont küldő országonként eltérők. „Az elvárásaik általában hatalmasak, de ha a fizetésre kerül a sor, gyakran az olcsó is megfelel" – jellemzi a szegmens kettőségét Bottyán Éva. Hozzátette: nemcsak az egyéni utasok, de a túraszervezők is „kukacoskodók", főleg az egyiptomiak, tipikus jelenség, hogy 1-2 eurós árkülönbségért partnert váltanak, nem rendelnek idegenvezetőt, aztán 5 percenként szükségük van a segítségére. A programokat esetükben nem kell túlzásba vinni, egy városnézés, maximum egy folklórprogram után csak a vásárlás érdekli őket, ebből a célból Bécsbe is szívesen átmennek, így aztán hazafelé rengeteg problémájuk van a túlsúllyal.

Véleményével a Cityrama utazási irodánál is egyetértenek: az arab turisták az átlagosnál nagyobb rugalmasságot igényelnek a szervezőktől, az utolsó pillanatban is gyakran módosítanak a már elfogadott forgatókönyvön, időnként a program napján változtatnak, és igyekeznek folyamatosan a jobbnál is jobb árakat elérni.

 

Gyengélkedés keleten

A többnyire fehér-oroszországi, kisebb mértékben orosz csoportokat beutaztató Paradise Travel óriási visszaesésről számolt be a tavalyi évhez képest. „Ezeknek a desztinációknak mi elsősorban tranzitország vagyunk, útban az Adria felé. A csoportok egy éjszakát töltenek Budapesten, szálláson túl klasszi­kus városnézést kérnek a programba.
Általában középkategóriájú, de színvonalas szálláshelyet keresnek, és nagyon árérzékenyek. Kinti partnereink minimális profittal dolgoznak, és tőlünk is ezt várják el" – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait a cég ügyvezetője, Jevgenyij Gisko.

Elmondása szerint a helyzet tragikus, Szentpétervár felől szinte teljes egészében megszűntek a buszos csoportok, a negatív tendencia Oroszország, Fehér-Oroszország és Ukrajna irányából egyaránt érvényes. Az okok között a nemzeti valuták romlását és a labilis politikai helyzetet kell megemlítenünk, de szerepet játszik benne az orosz belföldi turizmus erősödése is, melybe az elmúlt években rengeteget fektettek.

 

Már nem mindenki a legolcsóbbat keresi

„Az utóbbi években folyamatosan az alacsony árkategóriájú szolgáltatásokat kereső vendégek voltak többségben, a három különböző buszos városnéző programunk közül a legolcsóbb ment leginkább, a programok tartalmától függetlenül. Az utóbbi egy évben szerény minőségi fellendülés érezhető.
A négy- és ötcsillagos szállodák vendégeiből kikerülő szűk réteg keresi a drágább, prémiumkategóriájú városnézést, többek között az indulás óta töretlen népszerűségnek örvendő, kiscsoportos, egynyelvű, négyórás időtartamú Ideal City Tourt, mely tavaly óta már spanyolul is foglalható, illetve a privát szolgáltatásokat" – nyilatkozta Erdei Bálint, a Cityrama ügyvezető igazgatója.

 

Idén újdonságként, az egyre népszerűbb City Tour by Bike mellett, elindították a Szentendre Bike & Boat programjukat, heti 2 alkalommal. A Duna-part látnivalóit odafelé kerékpárról, visszafelé hajóról tekinthetik meg a vendégek, a programba római-parti pihenő és szentendrei lángosozás is belefér. Szintén újdonság a City Tour & Cruise, amely háromórás városnézést és egyórás hajózást tartalmaz csomagként. A gyalogos városnézés elsősorban az ára miatt vonzó, nagy a népszerűsége a kerékpár- és tandembérlésnek is. Az alternatív programok közül a márka ismertsége miatt a trabantos a legnépszerűbb.

Az internetes foglalások száma a korábbi évek folyamatos erősödését követően stagnálni látszik, tovább nő a last minute foglalók száma. A Cityramanál a csoportos beutaztatás terén a német és osztrák nyelvterületről érkezők dominálnak, s jelentős fellendülést tapasztalnak az amerikai és angol piacokról.

 

Hop on hop off: erős szezont várnak

A tavalyihoz hasonló erős szezonra számít az CITY TOUR Hop on Hop off Kft. is. „A hop on hop off típusú városnézések változatlanul igen közkedveltek Budapesten az egyéni utasok körében, s az előre foglalások száma is magas. Az online megjelenés szerepe így jelentősen megnövekedett, ezért sokat invesztálunk online marketingbe" – nyilatkozta lapunknak a cég PR-menedzsere, Eőry Flóra.

Az CITY TOUR Hop on Hop off kínálata jelenleg öt „vonalat" tartalmaz, ezek a klasszikus piros busz- és a panoráma sárga buszvonal, az éjszakai buszvonal, a kék hajóvonal és egy gyalogos túra. Idén sűrűsödött a hajók indulási időpontja és a kedvezményadó partnereik száma is nőtt. A legnépszerűbb, piros vonal új megállóval bővült a Várkert Bazárnál.

 

Audioguide-rendszerük jelenleg 22 nyelven hallgatható. A CITY TOUR társcége, az Eurama utazási iroda városnéző programjai közül a legkelendőbbek a szentendrei kirándulás, a Parlament megtekintése, illetve a Dunarama vízi limuzinnal üzemeltetett hajós szolgáltatásai, amit már két hajóval látnak el.

 

Új hullámok a vízen

„Egyelőre nem építenék új hajót, de ha folytatódik a tavaly elindult pozitív tendencia, lehet, hogy elgondolkodom rajta" – érzékeltette a fizetőképes kereslet minimális növekedését Hudacsek Balázs, a három hajót üzemeltető Legenda Kft. ügyvezetője. 85 férőhelyes városnéző hajójukat szezonban napi 10 alkalommal indítják, vacsorahajójukon is megszokott a telt ház. A nemzetiségi megoszlást nem mérik, tapasztalatuk szerint sok a spanyol, viszont továbbra is hiányoznak a német vendégek, és izraeliekből is kevesebb van. A kínaiak náluk még nem jelentek meg nagyobb számban, de az audioguide-dal már felkészültek a fogadásukra.

 

Jegyértékesítési csatornáik jelentősen nem változtak, a helyszínen, szállodákban és utazási irodákban sok jegyet adnak el, értékesítési partnereik és a magánszemélyek egyaránt szívesen használják az online csatornát. Fejlesztéseik eredményeként az utasok szolgáltatásukat már okostelefonnal, papíralapú jegy nélkül is igénybe tudják venni.


A klasszikus még mindig trendi

De vajon a magyar utazóknak változott-e az igénye a külföldi városlátogatások tekintetében? – kérdeztük az OTP Travel kiutaztatási üzletágának vezetőjét. Lerch Edit elmondta: ez a termék továbbra is népszerű, van rá fizetőképes kereslet. A csoportos útra indulóknál a legfontosabb a magyar nyelvű idegenvezetés, elvárás még a jó közlekedés, a kategórián belül jó minőségű szálloda, a sok fakultatív programlehetőség. Mivel csoportos túrára jellemzően a desztinációt először felkeresők indulnak, a programba a klasszikus látnivalókat kell beilleszteni. „Vannak ugyan kivételek, mint például Szentpétervár, de a hároméjszakás csomagoknál többnyire a 100 ezer forintos díj a lélektani határ, az extra programok már ezért sem férnek bele" – magyarázza a szakember, hozzátéve, hogy a fakultatív programok közül is inkább a városon kívüli kirándulások mennek. Az iroda új programjai a repülős Athén és a milánói világkiállításra indított buszos túra, melyre a médiakampány megindulása után biztos keresletre számítanak.

Az egyéni utasok elsősorban a jó árat keresik, legfeljebb biztosítást vesznek a jellemzően fapados repülőjegy és a zömében 3-4 csillagos, jól megközelíthető szállás mellé. Az alternatív városnézések, az új negyedeket – például a párizsi Marie-negyedet vagy a római Trasteverét – a figyelem középpontjába állító programok ennél a közönségnél lehetnek nyerők. Új tendencia a programturizmussal való összekapcsolódás, ez esetben a sportmérkőzésen vagy kulturális programon való részvétel az elsődleges cél, egy kis városnézéssel fűszerezve.

 

A cikk a Turizmus Panoráma júniusi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!