Budapest tíz legnagyobb küldőpiacából hat visszaesett

Forrás: turizmus.com

 2016. november 14. 18:43

Budapest tíz legnagyobb beutazó piaca közül hatban visszaesés történt az első kilenc hónapban, ennek is tulajdonítható, hogy Kína bekerült a top 10 közé. A vidéki hotelek forgalomnövekedése messze felülmúlta a fővárosiakét – derül ki az MSZÉSZ legfrissebb Trendriportjából.

Az első három negyedévben a magyarországi hotelek összes bruttó forgalma 7,5%-kal, bruttó szoba árbevétele 9,4%-kal múlta felül a tavalyit, a belföldi vendégéjszakák 8,8%-kal, a külföldiek 3,5%-kal nőttek – áll a Trendriport összefoglalójában.

A hazai keresletnek a külföldi több mint duplájával történő növekedésében a keresetek emelkedése, az erősödő vásárlási kedv, az alacsony üzemanyagárak mellett szerepe volt a SZÉP-kártya 5,3%-kal bővülő szállodai felhasználásának.

A külföldi vendégszám növekedésében idén a vidéki szállodák messze megelőzték a budapestieket. A fővároson kívüli hotelekben a külföldi vendégéjszakák száma 9,2, Budapesten csak 0,6%-kal nőtt. A fővárosi szállodákban a külföldi keresletben tapasztalt minimális növekedést ellensúlyozta a szobaárak országos átlagot meghaladó növekedése.

 

Európából 3,1, Ázsiából 11,6%-kal nőtt a kereslet. Utóbbiban nagy szerepe volt annak, hogy Kínából 34,9, Izraelből 19,5, Dél-Koreából 21,1% volt a növekedés. A legnagyobb beutazó piacainkról különösen erős keresletnövekedés mutatkozott Szlovákiából (+23,9), Romániából (+16,4), Csehországból (+17,2).

Folytatódik a kereslet leépülése az orosz piacról. Január és szeptember között 11,3% volt az orosz vendégéjszakák számának csökkenése, miközben az orosz–ukrán konfliktus ellenére Ukrajnából 30,3% növekedés történt.

Hagyományosan legnagyobb piacunk, Németország esetében is folytatódott az elmúlt években tapasztalt negatív tendencia, a vendégéjszakák száma 2,8%-kal csökkent.

Az MSZÉSZ felhívja a figyelmet arra, hogy Budapesten a tíz legnagyobb beutazó piacunk közül hatban – Németország, USA, Olaszország, Franciaország, Oroszország, Svédország – visszaesés történt az első kilenc hónapban, ennek is tulajdonítható, hogy Kína bekerült a top 10 közé a 9. helyen.

A vidéki hotelek forgalmának növekedése felülmúlta a fővárosiakét. A fővároson kívüli szállodák összes bruttó forgalma 9,4, szobaárbevétele 12%-kal nőtt, miközben a fővárosban az összes forgalom 5,5, a szobaárbevétel 7,2%-kal lett nagyobb a múlt évhez képest. A vidéki szállodáinkban a belföldi vendégéjszakák száma 8,6, a külföldi 9,2%-kal emelkedett. Utóbbi a szlovák, a cseh, a román, az ukrán beutazás átlagot messze meghaladó erősödésének tulajdonítható.

A balatoni régióban levő szállodák összes forgalma 8,8, szobaárbevétele 12,6%-kal múlta felül a bázist. A balatoni régió idei kiemelkedő eredményeihez hozzájárult, hogy szeptemberben a belföldi szállodai vendégéjszakák száma 37,9%-kal több volt a tavalyi év hasonló időszakánál.

Országos szinten és Budapesten is a 3 csillagos hotelek teljesítettek legjobban, ezeknél a RevPAR-mutató növekedése 10,4, illetve 8,2% volt.

A 2016. I–III. negyedévi Trendriport teljes terjedelmében letölthető innen.