Budapesten tartja közgyűlését az Európai Történelmi Fürdővárosok Szövetsége

Forrás: turizmus.com

 2023. december 01. 09:33

Az Európai Történelmi Fürdővárosok Szövetsége november 30. és december 2. között Budapesten tartja közgyűlését a főváros egyesítésének 150. születésnapja alkalmából. Az eseményre Európa 14 országából és 28 városából mintegy 60 résztvevő érkezett a fővárosba.

Budapest Főváros 2010 végén csatlakozott az Európai Történelmi Fürdővárosok Szövetségéhez (European Historical Thermal Towns Association – EHTTA), melynek célja az európai fürdővárosok együttműködése, a fürdővárosok népszerűsítése. A szövetségben való tagság egyidejűleg a “Termál örökség és fürdővárosok tematikus útjához” való csatlakozást is jelenti.A szövetség első alkalommal rendezi meg közgyűlését Budapesten november 30 és december 2. között, melynek fő szervezője a szövetségben a magyar fővárost képviselő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH). A találkozón mintegy 60 szakember vesz részt, köztük polgármesterek és régiók, illetve fürdők vezetői.

Az EHTTA-közgyűlés kiváló alkalom arra, hogy a 150 éves születésnapját ünneplő, napjainkra világvárossá fejlődött Budapestet megmutathassák az európai partnereknek, köztük Európa számos világszerte is ismert fürdőhelyének.A háromnapos rendezvény kiemelt programja volt csütörtök délután a szövetség és a fürdőtársaság által rendezett szakmai konferencia, melyen az EHTTA tagjai, és a hazai szakmát képviselve a Magyar Fürdőszövetség tagjai is részt vettek.

A konferenciát Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Borosné Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója, valamint az EHTTA részéről a frissen megválasztott Riccardo Mortandello (Montegrotto Terme vezetője) elnök és Eric Brut alelnök nyitotta meg.

ehtaa_konferencia

Eric Brut EHTAA-alelnök Karácsony Gergely főpolgármestert és Borosné Szűts Ildikót, a BGYH vezérigazgatóját is meglepte egy fürdőköpennyel

Fotó: Ruzsa Rania/Főpolgármesteri Hivatal

Karácsony Gergely köszöntőjében kiemelte: „A város alatt található termálforrások a természet ajándékai. Ezt az ajándékot kompromisszumok nélkül, minden áron óvnunk kell. Ahogy minden más természeti értékünk, úgy termálforrásaink is élvezik a városvezetés védelmét.”

A főpolgármester beszélt még az idén 150. születésnapját ünneplő főváros fürdőhagyományairól és arról, hogy a török uralom ugyan történelmünk szomorú, nehéz fejezete, de a fürdőkultúra ekkor virágzott fel a fürdővárosban, s a mai napig fennmaradt 4 török fürdőnk, melyek szintén az európai fürdők részét képzik. Kiemelte, hogy fontos a fürdők hagyományainak védelme az új trendek követése mellett, melyekben kiemelt szerepet játszik az egészséges életmód és a megelőzés is.

ehtta

Karácsony Gergely főpolgármester köszöntője

Fotó: Ruzsa Rania/Főpolgármesteri Hivatal

„Hatalmas örökség és érték van ránk bízva. A büszkeség mellett ez hatalmas felelősséggel, sok kihívással és kemény munkával is jár. Minden nap azon dolgozunk, hogy megőrizzük és továbbadjuk fürdőkultúránk értékeit és magas színvonalú szolgáltatást nyújtsunk vendégeinknek” – hangsúlyozta Borosné Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója. Kiemelte, hogy Budapestet 1937-től, csaknem száz éve a világ fürdővárosának nevezik, nem véletlenül: összesen 38 különböző termál- és ásványvíz, valamint 119 kút alkotja ezt az egyedülálló kincset.A régi fürdőkultúra nyomait ráadásul ma is megcsodálhatjuk a Gellért és Lukács fürdőben, valamint a Rudas, a Király, és a Rác fürdők török kupoláiban. Megosztotta a szakemberekkel azt is, hogy 2020-ban a Gellért és a Széchenyi fürdőt is a világ 25 legszebb fürdője közé választották az Instagram felhasználói.

ehtta

Borosné Szűts Ildikó vezérigazgató köszöntője

Fotó: Ruzsa Rania/Főpolgármesteri Hivatal

A köszöntők után megkezdődött a szakmai konferencia, melynek témái a fenntarthatóság és a gyógyvizek jelentősége a fenntartható egészségvédelemben és a legújabb trendek voltak a wellness iparágban.

A következő két napban a résztvevő szakemberek további programokon vehetnek részt. Péntek délelőtt tartja a szervezet a közgyűlését, majd meglátogatják a Széchenyi, illetve a Rudas gyógyfürdőket. Ezután a Lumina Park felé veszik az irányt, ahol idén Budapest történetét választották témául, többek között a csillogó-villogó Lánchíd, fényfüzérekből megformált földalatti, operettmuzsikára „táncoló" kert, az Aranycsapat és a Pál utcai fiúk is megtekinthető a Palatinuson kialakított fényparkban. Szombaton délelőtt a Lukács és a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdőt látogatják meg az EHTTA tagjai, délután pedig választhatnak a budapesti városnézés és a Széchenyi fürdőben tartott speciális szaunaszeánsz között. Utóbbit a világbajnokságon részt vevő szaunamesterek tartják majd.