Budapesten tartotta közgyűlését a Közétkeztetők Európai Szövetsége

Forrás: turizmus.com

 2022. június 01. 16:11

Minden országban súlyos probléma a felgyorsult élelmiszerinfláció, valamint az energia- és munkabérköltségek rendkívüli emelkedése - derült ki a Közétkeztetők Európai Szövetsége, a Food Service Europe Budapesten tartott soros közgyűlésén, amelynek a VIMOSZ volt a vendéglátó házigazdája.

A szövetség tagjai több mint 600 ezer alkalmazottal évente 6 milliárdot meghaladó ételadagot bocsátanak a fogyasztók rendelkezésére és 25 milliárd euró forgalmat érnek el.

A budapesti közgyűlés résztvevőit Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a magyar közétkeztetési közbeszerzési szabályozás kialakulásának részleteiről és elérni kívánt céljairól. A témáról folytatott vita után a résztvevők elismeréssel fogadták az új szabályozás adta lehetőségeket.

Az elszálló árak Európa-szerte sújtják a közétkeztetőket

Fotó: 123rf.com

Vendégelőadója volt a tanácskozásnak az Európai Bizottság képviseletében Wim Debeuckelaere, aki a fenntartható élelmezési rendszerek keretterv jelenleg zajló és július 21-én záruló társadalmi vitájáról adott tájékoztatást és jelezte, hogy 2023 második felére születhet meg az erre vonatkozó jogi szabályozás. A szántóföldtől az  asztalig program aktív szereplője kíván lenni a Food Service Europe tagsága is. A VIMOSZ ennek kapcsán a Plan'eat konzorcium sikeres pályázatáról számolt be, amellyel a cél egészséges és fenntartható étkezési szokások elterjesztése a tagországokban. Ebben a konzorciumban a VIMOSZ-on túl Magyarországról tag az e szakterületre specializálódott ESSRG kutatócsoport is.Az egyes tagországok beszámolóiból kiderült, hogy mindenkinél rendkívül súlyos probléma a felgyorsult élelmiszerinfláció, valamint az energia- és munkabérköltségek rendkívüli emelkedése. Ez óriási gond, mert a többnyire közbeszerzési szerződések ármódosítása mindenütt rugalmatlan volt. Most Franciaországban tárgyalnak új inflációs kalkulációs módszertan kialakításáról és a miniszterelnöki hivatal már körlevélben hívta fel az önkormányzatok figyelmét a közétkeztetési közbeszerzési szerződések rugalmasabb kezelésére. A szövetség keresi a megoldást az élelmiszerárak mérséklésére.

A szövetség új alelnököt is választott Budapesten Anne-Laure Descleves, az európai piaci vezető Elior kommunikációs vezérigazgató-helyettese személyében, aki korábban az Eurotunnel kommunikációs vezetője volt.