Budapesti kerületeket is a Turisztikai Kerekasztalhoz ültetnek

Forrás: turizmus.com

 2015. október 29. 20:12

Bán Teodóra elnökletével tizedik alkalommal ülésezett a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal, 2015-ben immáron utoljára, október 29-én, a Danubius Hotel Gellértben.

A budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a közel két éve fennálló kerekasztal új életet kezdett azzal, hogy először mozdult ki városligeti bázisáról, s először ülésezett egy budapesti szállodában, ezzel jelképesen is megmutatva a turisztikai vállalkozásokkal való együttgondolkodás fontosságát.

Bencze Gábor, a szálloda igazgatója az egész Danubius lánc nevében köszöntötte a megjelenteket, s többek között elmondta, hogy a szállodavállalat idei, kiemelkedő eredményének megtartásához, vagy túlszárnyalásához éppen olyan önkormányzati, hatósági és ágazati együttműködésre lesz szükség, mint amelyeket a Kerekasztal felkarol. Egyúttal felajánlotta, hogy évente egy alkalommal a Danubius budapesti házai örömmel lesznek a Kerekasztal házigazdái.

Bán Teodóra jelezte, hogy terveik szerint 2016-tól kezdődően a Kerekasztal körbejárja a várost, bízva abban, hogy a turizmus szempontjából legjelentősebb kerületeket sikerül bevonni az együttgondolkodásba. Ezt ahhoz a napirendi ponthoz fűzte hozzá, amely a kerületek bevonásáról szólt, s amelyet a BFTK turisztikai divíziójának vezetője terjesztett elő.

Pap Mária elmondta, hogy a 23 budapesti kerületből 11-ben realizálódik 7 millió vendégéjszaka, a fővárosban eltöltött, összesen, 8,1 millió turisztikai éjszakából. Ezek, a legnagyobb részt kihasító belvárostól lefelé haladva: V., VII., VI., VIII., I., XI., IX., III., II., X. és XII. kerület.

A BFTK javaslatára a Kerekasztal résztvevői elfogadták, hogy meghívják maguk közé ezt a 11 kerületet, hiszen ezek a turizmus szereplőinek természetes szövetségesei, s fontos, hogy megismerjék a szakma szempontjait és igényeit, illetve, hogy maguk is elmondhassák észrevételeiket, a vendégek és a helyi lakosok érdekeinek összecsiszolásáról.

A BFTK határozott elképzelése, hogy bevonja a kerületeket az új, Budapesti Turizmus Stratégia kialakításába.
A FTK előtt elhangzott további napirendi pontokról folyamatosan beszámolunk.