Budapest–Isztambul–San Francisco a Turkish Airlines-szal

Forrás: turizmus.com

 2015. április 14. 14:14

A Turkish Airlines második közvetlen kaliforniai célállomásaként indította el Isztambul–San Francisco járatát, az új úti cél a tizenegyedik desztinációjuk az amerikai kontinensen. Az új járat a magyar utazók számára is alternatívát jelent az amerikai nagyváros elérésére.

Nemzetközi hálózatába kapcsolta az egyesült államokbeli San Franciscót a Turkish Airlines –közölte a társaság. A vállalat tovább dolgozik azon, hogy a török fővárost összekösse a világ főbb turisztikai és üzleti központjaival. A nemzetközi technológiai központnak számító San Francisco városa is bekerült a légitársaság „vérkeringésébe”.

A Buenos Aires, Sao Paulo, Toronto, Chicago, Houston, Los Angeles, New York, Washington, Boston és Montreal irányában már meglévő isztambuli összeköttetés most heti öt, hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken és vasárnap oda-vissza közlekedő San Francisco-i járattal egészül ki.

 

Az új úti cél elindításának tiszteletére az első járatot teljesítő repülőgép különleges festést kapott: a két világváros összeköttetését a Turkish Airlines a modern és a minimalista dizájn ötvözetével, a Safranbolunak nevezett festéssel ünnepli az útvonalat felavató Boeing 777-300-ason.

Isztambul–San Francisco – menetrend szerinti indulás  április 13-tól

Járatszám

Napok

Indulás

Érkezés

TK 079

Hétfő, kedd, csütörtök, péntek, vasárnap

IST

13:05

SFO

16:25

TK 080

Hétfő, kedd, csütörtök, péntek, vasárnap

SFO

18:10

IST

17:05 +1


 

Az Egyesült Államokbeli Kalifornia második legnagyobb városaként San Francisco nemcsak történelmi, de természeti értékekben is gazdag, ez teszi a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává. A különböző kultúrák, építészeti stílusok és nemzetközi vállalatok olvasztótégelyeként a még mindig aktív halászflották mellett emelkednek a legnagyobb technológiai cégek főhadiszállásai, amelyek a mintegy 60 kilométerre lévő Szilícium-völgy felől terjeszkednek San Francisco felé, északi irányba.

A város történelme az 1700-as évek végéig nyúlik vissza, amikor is spanyol szerzetesek missziókat hoztak létre e területen, közülük sok még ma is működik. A város gyorsan nőtt az aranyláz idején és egy olyan, nyitott közösséggé vált, amely gazdag és szabados életéről vált híressé. A különböző kisebbségekkel, csoportokkal és az egyénekkel szembeni tolerancia ma is jellemző rá, így leginkább szociális és politikai liberalizmusáról ismert. A második világháború utáni időszakig – és Los Angeles 1950-es évektől induló hirtelen növekedéséig – San Francisco Kalifornia állam gazdasági és kulturális központjának számított.

Az elmúlt 20 évben a város sziluettje is megváltozott: az alacsony épületekről számos magas toronyház vonja el ma már a figyelmet. A felhőkarcolók építése alapvetően a mérnöki tudomány fejlődésének eredményeként vált lehetővé a földrengésveszélyes területen. San Francisco továbbra is a „városrészek városa”: az egyes területi egységek jól megkülönböztethető, a helyiek által mindennél többre értékelt jellemzőkkel rendelkeznek, a város nagy részén így bármilyen átalakítási kísérletet általában tiltakozással fogadnak. A város bővelkedik a parkokban és nyílt terekben, a kellemes, enyhe időjárás pedig gyakran lehetővé is teszi a helyieknek, hogy kihasználják a szabadtéri lehetőségeket. A legnagyobb zöld terület a Golden Gate Park, amely nyári előadásoknak, világszínvonalú múzeumoknak és rengeteg sportpályának ad otthont.

 

A meglehetősen sűrűn lakott San Francisco mintegy 121 négyzetkilométeren terül el, északon a San Francisco-öböl, délen pedig a nyílt Csendes-óceán határolja. A város fejlett közösségi közlekedéssel rendelkezik, ami mind határain belül, mind a tágabb, úgynevezett Bay Area régió településeivel összeköti. A város és reptere között a BART által üzemeltetett vasút teremt összeköttetést, ez egyben az egyik legegyszerűbb módja a belváros, illetve a környékbeli települések megközelítésének. Természetesen a híres San Francisco-i villamosokról sem lehet megfeledkezni, amelyekhez hasonlók Isztambulban is közlekednek. A település szigetjellegéből adódóan a „hidak városa” is, a leghíresebb, a Golden Gate híd például északon Marin megyével, a keleti Bay Bridge pedig Oaklanddel és Berkeley-vel köti össze.

A San Francisco-öböl körüli Bay Area tucatnyi egyetem és egyéb oktatási intézmény központja. Közülük is a legismertebb a University of California, San Francisco, a UC Berkeley, a University of San Francisco és délen a Stanford. A város emellett világhírű a komolyzene, az opera és a balett szerelmesei körében is.

A világhírű egyetemeknek is szerepe volt abban, hogy a régió a legnagyobb technológiai cégek központjává vált, illetve a startup-cégek is ezrével települtek a Szilícium-völgybe. A régió ezzel egyben USA egyik leggazdagabbja lett, ami a magas lakhatási költségekben is testet ölt.

Az olyan látványosságok, mint az Alcatraz börtöne,  az Exploratorium tudományos múzeuma, illetve a Tech múzeum életkortól függetlenül élvezhető programokat kínálnak, egy naplementében eltöltött öbölhajózás pedig a legfáradtabb látogatót is lenyűgözi. Los Angeles-szel ellentétben itt hűvösebb (és gyakran ködös is) az időjárás. A tengerpartok így kiválóak egy-egy sétára, a víz hőmérséklete azonban a legtöbb fürdőző számára már túlzottan alacsony. A közeli Napa-borvidék vagy éppen a négyórányi útra lévő Yosemite nemzeti park azonban már teljesen más tájat és éghajlatot ígér.

Mindezen történelmi értékekkel, szépséggel és sokszínűséggel nem meglepő, hogy San Francisco rendszeresen a világ tíz legkedveltebb utazási célpontja között szerepel.