Budapestről indítanának transzatlanti járatokat közel-keleti fuvarozók

Forrás: turizmus.com

 2016. március 04. 09:44

Az Egyesült Arab Emírségek Budapesten alapítana hídfőt az Arab-öböl két legnagyobb légitársasága számára az amerikai terjeszkedés érdekében – írja a Bloomberg.

Az ún. ötödik alapjog kérelmezése két, Magyarországon túli célpontra való járatindítást jelentene – mondta Saif Al Suwaidi, az Emírségek légiközlekedési hatóságának vezetője, hozzátéve: a desztinációkról még nem született döntés, de a gépek az Egyesült Államokba közlekednének.

Az ilyen járatok komoly növekedést jelenthetnének a légitársaságok számára, teljesen új piacokat nyitva meg számukra. És az ötlet nem is újkeletű, hiszen az Emirates már 2013-ben meghosszabbította Dubai-Milánó járatát New Yorkba, az útvonalon 450 férőhelyes Airbus A380-as gépek közlekednek.

A Bloomberg rámutat: Magyarországról a Malév csődje után megszűntek a hosszútávú járatok, Dubai mellett csak Pekingbe és Katarba közlekednek a gépek. (Június 10-tól azonban elindul az Air Canada Rouge is Torontóba – a szerk.) Szijjártó Péter külgazdasági miniszter Dubaiban azt mondta: megkapták a kérelmet és a kormány „nyitott az effajta kooperációra”, és hamarosan megkezdik az egyeztetéseket.

Al Suwaidi szerint a kezdeményezéssel az emírségek az ötödik alapjoggal (vagyis a két ország közötti összeköttetésen túlmutató járatengedéllyel) nem rendelkező országokat – főleg azokat, amelyekből hiányoznak a hosszútávú járatok – célozza meg. Ennek jegyében akár Budapestről Londonba is indíthatnának járatot, de az az útvonal már igencsak telített.

Az egyezménnyel megnyílna a lehetőség az Emirates előtt, hogy a Dubai-Budapest járat meghosszabbításával amerikai útvonalakat kínáljon. A légitársaság ugyanakkor a Bloombergnek azt mondta „nincsenek ezzel kapcsolatban azonnali terveik”.

Tim Clark a cég vezérigazgatója szerint az Emirates tavaly keresett ilyen lehetőségeket és Görögország kérte, hogy vizsgálják meg a Dubai-Athén járat meghosszabbítását. Az Emírségek légiközlekedési hatósága egyébként Svájcból mexikói útvonalengedélyt kért, ennek elbírálása még ebben a hónapban megtörténik.

A magyar-emírségbeli egyezmény meghosszabbításából az Etihad is profitálhatna, de ők egyelőre nem kommentálták a kormány kérvényét.

Az ötödik alapjogra épülő légi összeköttetések számos vitára adtak már okot, így például a Delta szerint az Emirates Milánó-New York járata a légi egyezmények közel-keleti fuvarozók általi kihasználását jelenti, még akkor is, ha az Alitaliával közös járat jogi akadályokba ütközött.