Budapestről indul a régió meghódítására az újvidéki belsőépítészeti iroda

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. május 04. 09:04

Budapestről készül a régió meghódítására egy újvidéki székhelyű belsőépítészeti cég. A csúcsminőségű szállodaipari projektekkel büszkélkedő Enterijerej Jankovic tulajdonosával beszélgettünk terveikről.

Az Enterijer Jankovic egy újvidéki székhelyű szerbiai cég, mégis teljesen nemzetközi. Mikor és hogyan indult a vállalkozás, és mik voltak a fejlődés legfontosabb állomásai?

32 évvel ezelőtt kezdtük a vállalkozást egy kis bútorasztalos-műhellyel. Korábban bútortervezést és -készítést tanultam, és miután befejeztem a tanulmányaimat, úgy határoztam – tele lelkesedéssel -, hogy belsőépítészettel fogok foglalkozni. Ez jó döntésnek bizonyult, hiszen apró lépésekkel, folyamatos fejlesztésekkel végül a világ vezető nemzetközi belsőépítészeti cégei közé kerültünk. Számos konkrét lépést kellett megvalósítani a cél elérése érdekében: ki kellett alakítanom egy erős márkát, amelyet elismer a piac, illetve a világ vezető vállalatainak mintájára fel kellett építenem a saját cégemet, és ezzel összhangban kellett kiképeznem a dolgozóimat. Ezen az úton jutottunk el odáig, hogy ma már nagyon professzionális és képzett dolgozókból épül fel a tökéletes vállalati szervezet. Több mint 700 alkalmazottunk van, akik közül 120-an tervezőmérnökök és építészek. Minden kontinensen jelen vagyunk. Jelenleg a világ 19 országában dolgozunk projekteken az USA-tól Londonon keresztül Moszkváig, számos helyen működnek leányvállalataink. Olyan rendkívül fontos, csúcskategóriás szállodai projekteken dolgozunk, mint a Ritz Carlton, a Hyatt, a Mariott és a Steigenberger, emellett luxus lakó- és kereskedelmi ingatlanok belsőépítészetével is foglalkozunk.

Az iroda egyik brit munkája: Penthouse Blackfriars, Birdseye Terrace

Fotó: Enterijer Jankovic

Milyen konkrét megoldásokat nyújt az Ön cége a szállodaipar számára?

Fontos megjegyezni, hogy azon kevés világcég közé tartozunk, amely képes „kulcsrakész", teljeskörű belsőépítészeti megoldásokat nyújtani az új szállodákat építő vagy berendező befektetők részére. Ennek érdekében a céghez tartozik egy csúcsminőségű tervezőiroda, amelyben gyakorlott építészek dolgoznak. Ők olyan szakemberek, akik tudják, hogyan takarékoskodjanak a költségekkel, ami nagyon fontos a befektetők számára, hiszen ezáltal lehet akár jelentős mértékben csökkenteni a sok esetben irracionális nagyságúra tervezett költségvetést.

A cégtulajdonos Bozo Jankovic

Fotó: Enterijer Jankovic

Lenyűgöző portfolióval rendelkeznek, dolgoztak londoni és moszkvai luxusszállodán, de olasz, francia és emírségekbeli beruházásokon is. Hogyan tudnak megfelelni a különböző piacok elvárásainak?

A munkánk során mindenhol alapvető fontosságú a jól koordinált csapatmunka.Ismerjük az egyes országok műszaki követelményeit, és ami még fontosabb: rendelkezünk a különböző típusú projektek megvalósításához szükséges tapasztalatokkal. Mivel teljesen eltérő körülmények között dolgozunk Keleten és Nyugaton, ezért magasan képzett projektmenedzsmentre és megvalósító csapatra van szükségünk. A cégnél minden régióra van egy tapasztalt szakértői csapat.

A spliti Le Meridien Hotel Lav lobbija

Fotó: Enterijer Jankovic

Az orosz piacon komoly tapasztalatokat szereztek az utóbbi időben. Meglátása szerint mi várható az ottani szállodai piacon a jelenlegi események fényében?

Valóban sok jelentős projektet valósítottunk meg az orosz piacon, de ott vagyunk a brit, francia, horvát piacon és az Emirátusokban is... Mivel számos országban vagyunk jelen, a jelenlegi helyzet nem befolyásolja a cégünk működését. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy az elmúlt két hónap során a konfliktus ellenére sem álltak le az oroszországi fejlesztések, persze senki nem tudja megjósolni, mit hoz a jövő.

Tervezik-e, hogy belépnek a magyar piacra? Ha igen, milyen formában?

A magyar piac számos ok miatt is fontos számunkra. Elsősorban azért, mert Budapest nagyon közel van az újvidéki központunkhoz. Budapest gazdag kulturális örökséggel rendelkezik és fontos turisztikai desztináció. Azt tervezzük, hogy irodák alapítunk Budapesten, és ebből az irodából terjeszkedünk Szlovákia, Csehország, Románia és Nyugat-Európa egyes részei felé. A tervet két lépésben valósítjuk meg. Első körben a Minimal nevű magyar céggel működünk együtt. Ez a cég rendelkezik egy nagyon komoly projektirodával és gyártóbázissal, melyek révén közvetlen kapcsolatba kerülhetünk helyi befektetőkkel, és kihasználhatjuk a Minimal szolgáltatási hálózatát. A különböző piacokon a szállodaiparban szerzett tapasztalatunkkal és a mi projektmenedzsmentünkkel, úgy gondolom, hogy az együttműködésünk egy sikeres kombináció lesz. A második fázis során leányvállalatot fogunk alapítani Magyarországon, amely minden bizonnyal vezető pozícióba kerül majd a magyar piacon és azon túl is.

Milyennek látja a magyar szállodai piacot, milyenek az itteni szállodák belsőépítészeti megoldásai?

Nem vagyok benne biztos, hogy elég tudással rendelkezem a magyarországi szállodákról, de a partnereinktől úgy tudom hogy a belsőépítészeti munkák jelentős részét komoly uniós és brit tervezőirodák készítették, így kijelenthető, hogy a szállodai belsők magas színvonalúak.

Mik a terveik a következő öt évre?

Mivel a folyamatos piaci növekedés fázisában vagyunk, azt tervezzük, hogy Budapest lesz az egyik legfontosabb központja a szervezetünknek. Az a célunk, hogy kihasználjuk Magyarország kedvező fekvését és gazdasági fellendülését, és támaszkodjunk az itteni, általunk nagyra értékelt munkaerőben rejlő lehetőségekre.

A moszkvai projektirodánk és képviseletünk megalapítása után 4 évvel már több mint 50 főt alkalmaztunk, és egy sor lenyűgöző elsőosztályú projekten dolgoztunk.

Londonban öt év alatt olyan referenciákhoz jutottunk, amit kevés angol cég tudott megvalósítani.

Eddigi sikereink alapján meg vagyunk győződve arról, hogy hasonlóan sikeresek leszünk Magyarországon is.

A kutatásaink azt mutatják, hogy komoly potenciál van az itteni szállodai szektorban, és mivel a mi cégünk még a legmagasabb megrendelői elvárásoknak is képes megfelelni, alig várjuk, hogy jelen legyünk a magyar piacon.

Azt tervezzük, hogy további profi kollégákat veszünk fel a Minimal céggel közösen, és így a régió egyik legjobb csapatát hozzuk létre!