Bukarest húzza a szállodaipart Romániában

Forrás: turizmus.com

 2018. március 08. 10:42

A román főváros szállodai szobáit inkább a business-kategória tölti meg, és elenyésző a hétvégékre érkező turisták száma, állapítja meg a Cushman & Wakefield Echinox elemzése.

Az üzleti céllal érkezők a felmérés szerint csupán átlag 1,63 napot töltenek Bukarestben, miközben a  Budapestet választó turista átlag 2,25 napot marad a magyar fővárosban. Mindez jelzi, hogy Bukarest programkínálata még messze elmarad nem csupán Budapesttől, hanem a legtöbb európai vetélytárstól is. Az üzleti céllal érkezők viszont gond nélkül megfizetik a négy- vagy ötcsillagos szállodákat, ezért nem véletlen, hogy Bukarestben ez a kategória jelenti a szálláshelyek háromnegyedét, miközben az 1-2* a 10 százalékot sem éri el. A Cushman & Wakefield Echinox úgy véli, az elkövetkező három évben 10 százalékkal bővül Bukarest szállodai kapacitása, most épül, többek között a Courtyard by Marriott. Ugyanakkor a tulajdonosi körben is történt átrendeződés, hisz gazdát cserélt, például a Radisson Blu és a Vienna House Easy Airport, s csak a két üzlet összértékét 183 millió euróra becsülik a szakemberek.

A következő három évben 10 százalékkal bővülhet Bukarest szállodai kapacitása

Fotó: turizmus.com

Tény, hogy a külföldi szállodaipari befektetőket szinte kizárólag Bukarest érdekli, itt a szobák 47 százalékát multinacionális láncok birtokolják, az országos átlag viszont mindössze 7%. Ha apró lépésekkel is, de a multik azért vidéken is terjeszkednek, a 7%-os országos átlag alól kivétel például, Nagyszeben, ahol a szálláshelyek 37,6%-a van multinacionális láncok birtokában, vagy Nagyvárad (27,3%), Kolozsvár (18,9%).

2017-ben a romániai szállodaipar már a hetedik növekedési esztendőt produkálta: a kb. 100 000 szálláshelyen hivatalosan több, mint 20 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 4%-kal magasabb, mint 2016-ban, és 47%-kal, mint 2010-ben. Az országos statisztika szerint 2017-ben Romániában a szálláshelyekre 2,75 millió külföldi érkezett, ami a turistaforgalom 23%-a. Szakemberek állítják, a szálláshelyek számának emelkedését elsősorban a légiforgalom folyamatos növekedése fogja életben tartani az elkövetkező években is, amelyik egy évtized alatt megduplázódott, és 2017-ben meghaladta a 20 millió utast.