Burkiniben csobbant a budapesti szálloda medencéjébe

Forrás: turizmus.com

 2023. február 27. 17:21

Burkiniben fürdőzött egy hölgyvendég az egyik budapesti szálloda wellnessrészlegén, ami visszatetszést keltett a többi vendég körében. Magyarországon nem tiltja jogszabály a muzulmán nők részére készült fürdőruha viselését.

Hosszú fekete pamutnadrágot, térdet takaró, hosszú ujjú zárt tunikát, a fejét, nyakát szorosan betakaró kendőt viselő nő fürdőzött az egyik budapesti szálloda wellnessrészlegén családjával. A többi vendég nem nézte jó szemmel, mert úgy tűnt, mintha az asszony utcai ruhában tempózott volna az úszómedencében, majd relaxált a pezsgőfürdőben – írja a Blikk.

Görög Ibolya protokollszakértő is szemtanúja volt a történteknek. Facebook-oldalán számolt be a látottakról, hozzátéve, hogy a vallási előírásokat a fogadó kultúrának is tisztelnie kell, de szerinte ez nagyon visszatetsző volt, higiéniai okokból.Később érdeklődött a szállodánál, és azt a választ kapta, hogy a család hölgytagja vallási előírásból viselte a különös öltözetet, ami valójában fürdőruha (burkini) volt.

Magyarországon nem tiltja jogszabály a burkini viselését a fürdőkben  (képünk csak illusztráció, nem a helyszínen készült)

Fotó: 123rf.com

A szálloda képviselője a Blikk megkeresésére azt közölte, hogy a házirendnek megfelelően, higiéniai okokból fürdőruhában kell a wellnessrészleg medencéit használni, de a fürdőruha típusára vonatkozóan nincs megkötés.

Magyarországon – pl. Franciaországgal ellentétben – nem tiltja jogszabály a burkini viselését, csak a fürdők, strandok, hotelek házirendje és az íratlan szabályok szabják meg, milyen öltözetben lehet fürdőzni.„Fürdési célra készült, csak fürdésre használt ruhában lehet bemenni a medencébe. Egyes fürdők – például Leányfalun – előírják, hogy a ruhának könyök és térd fölött kell végződnie” hívta fel a figyelmet Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. A szakember elmondta azt is: szíve szerint nem engedélyezné a szörfnadrágokat a medencékben, mert ránézésre lehetetlen eldönteni, hogy nem utcán viselték-e előtte, ám azokat nem lehet betiltani, annyira elterjedtek.