Buszos turizmus ma és a jövőben

 2012. július 23. 16:24

Az elmúlt héten lezajlott kölni buszos turisztikai vásár, az RDA Workshop alkalmával prezentálta a német buszosok szövetsége a Német Kereskedelmi Kamara 2012-es felmérésének eredményeit a buszos turizmus jelentőségéről.

A német gazdaságban a buszos turizmus igen jelentős szerepet mondhat magáénak, éves forgalma 10,5 Mrd €, 220.000 főnek ad munkát, a német buszvállalkozások száma 4.400. Évente 5,8 millió fő vesz igénybe buszt a nyaralása során, a rövid buszos kirándulások száma pedig 12 és 15 millió között mozog. A felmérés kimutatja azt is, hogy a buszos turizmus fő vendégköre a 60 év feletti korosztály (58,3%), többnyire nyugdíjasok és nagyobb részben nők.
Természetesen a buszos utazások nagy része (1/3-a) belföldön realizálódik. Magyarország 2%-os részesedéssel a 10. helyet foglalja el a legnépszerűbb buszos úti célok között, Svájccal és Horvátországgal hasonló nagyságrendben. A megkérdezettek 16,8%-a (5. hely) nyilatkozott azonban úgy, hogy a következő három évben szeretne Magyarországra utazni. Ezért is dolgozik együtt a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete intenzíven az RDA-val (Nemzetközi Buszturisztikai Szövetség), melynek ügyvezető igazgatója, Herr Dieter Gauf elmondta, hogy a magyarországi buszos utazások száma Németországból ebben az évben nem csökken.
A német buszosok szövetsége sokat tesz a buszos utazások imagének javítása érdekében is, tekintettel arra, hogy a lakosság nagyobb részének szemében az „régimódi“, „olcsó“, „fárasztó“ és „csak öregeknek való“. A rendszeresen busszal utazók természetesen ezt egész másképp látják, szerintük a buszos utazás „élménygazdag“, „környezetbarát“, „pihentető“, „jó társaság van“, nem véletlen, hogy az Európa-szerte növekvő számú “szinglik” is egyre nagyobb előszeretettel veszik igénybe, akár társaságkeresés céljából is.