Cegléd készül várossá nyilvánításának 650. évfordulójára

Szerző: Elek Lenke

 2014. március 26. 15:33

Bár eddig is zsúfolt volt a város kulturális esemény-naptára, az idén még több lesz a nívós rendezvény, hiszen májusban lesz 650. éve hogy hivatalosan is városi jogokat kapott a település – mondta a szerdai tájékoztatón Földi László polgármester.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának meghívására látogatott el a székházba Reznák Erzsébet a ceglédi Kossuth Múzeum igazgatója is, aki vázolta az új történelmi témájú kiállítás részleteit, valamint a Termálfürdő és Szabadidőközpont vezetője, Tótin Lóránt.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a 2003-ban átadott fürdő évről évre fejlődik, és terveknek sincsenek híján, mert van még terület szállásbővítésre is. Az aquaparkot és a kempinget nyáron a külföldiek – elsősorban németek és hollandok - is szívesen felkeresik. A   termálfürdő szolgáltatásainak egy része OEP által támogatott, ezért sokan látogatják, főleg a környező települések gyógyulni vágyói.

Az évfordulóra nemcsak a szokásos eseményekkel készülnek – ilyen a híres Laskafesztivál – hanem helyi ételekkel, mint az Imregi-féle alföldi gulyás, vagy a Város Tortájával is, amely gesztenyés-körtés ízesítésű könnyed édesség. A Zöldházak cukrászda tulajdonosa hozott igazi szilvalekváros barátfülét is, amelynek tésztája afféle disznótoros-hájas tészta, a töltelék pedig a helyi kertekben termő szilvából készült.

A város széleskörű bemutatását a ceglédi borok kóstolója zárta. Ahogy Klément György hegybíró fogalmazott, bár az itteni bor nem vetekedhet a villányival vagy a tokajival, az utóbbi években jelentős sikereket érnek el borversenyeken is, főleg amióta nem a mennyiségi, hanem a minőségi borkészítésre helyezik a hangsúlyt.