Célegyenesben az EU-irányelv

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 22. 15:40

Az Európai Unió Tanácsa zöld jelzést adott az utazási csomagról szóló, évek óta előkészítés alatt álló új EU-irányelvnek, így azt már csak az Európai Parlamentnek kell elfogadnia.

A 90/314/EGK irányelv korszerűsített változatáról várhatóan október végén dönt az Európai Parlament. Az akkor elfogadásra kerülő, végleges szöveg valószínűleg már nem fog meglepetéseket tartalmazni, véli a Német Utazási Irodák Szövetsége (DRV) a németországi Allgemeine Hotel- und Gastronomie-Zeitung online változatán 2015. szeptember 21-én megjelent cikkben.

A szállodaipar számára az irányelv jelenlegi szövege könnyítéseket tartalmaz az eredeti változathoz képest, az ugyanis jóval szigorúbban határozta meg az utazási csomag fogalmát, például azt az esetet is annak tekintette, ha a szálloda a szállás mellé kerékpárt kölcsönöz a vendégnek. Ez többek között a HOTREC éles kritikáját is kiváltotta.

A tárgyalások eredményeként a vártnál jóval kevesebb szállodai ajánlat tartozik majd az irányelv hatálya alá. A transzfer nyújtásával például csak akkor válik utazási csomaggá egy ajánlat, ha a transzfer díja a teljes ár több mint 25 százalékát teszi ki. A szálloda weboldaláról pedig csak egy másik turisztikai ajánlathoz eljuttató kereskedelmi link feltüntetése esetén áll fenn annak a veszélye, hogy az adott ajánlat az irányelv hatálya alá tartozik.