Chagall-kiállítás Pécsen

Forrás: turizmus.com

 2015. április 22. 12:36

Hétfőn nyílik Pécsen a 20. század egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből álló kiállítás.

A nagyközönség a világhírű művész csodálatos alkotói világába betekintést engedő tárlatot április 28. és október 31. között tekintheti meg a Káptalan utcai Martyn Múzeum emeleti kiállítótermeiben - áll a Janus Pannonius Múzeumnak (JPM) az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

 

A szervezők korábbi közlése szerint a kiállításon Marc Chagall 148 alkotása, köztük bibliai témájú és Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiái, a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzai, vázlatai és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációi láthatók.

Sárkány József, a JPM művészettörténeti osztályvezetője a tárlatot beharangozó februári sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Pécsen néhány évvel ezelőtt volt már Chagall-kiállítás, de az nagyságrendjét tekintve messze elmarad a mostanitól.

Hozzáfűzte: anyagát ebben az összeállításban még nem mutatták be Magyarországon.
Magyar Attila, a Janus Pannonius Múzeum gazdasági vezetője arról szólt, hogy a múzeum idei "húzó kiállítása" egy német céggel kötött kedvező szerződésnek köszönhetően jön létre, és várhatóan kiegészül két, a Szépművészeti Múzeumban őrzött Chagall-képpel.

A kiállítás a múzeum részéről nem igényel jelentősebb anyagi ráfordítást, a logisztikai és biztosítási költségeket a német partner vállalja a jegybevételek egy részéért cserébe - mutatott rá.

A gazdasági vezető utalt rá: a tavalyi Leonardo-kiállításnak köszönhetően az előző évi 80 ezerről 150 ezerre nőtt a múzeumhoz tartozó intézmények látogatóinak száma, s abban bíznak, hogy kiállításaik iránt idén is hasonló lesz az érdeklődés.