Champagne és Burgundia borvidéke az UNESCO világörökség részévé vált

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 12. 21:20

Az UNESCO Világörökség listájára a közelmúltban kerül fel Burgundia borvidéke és Champagne szőlődombjai és pincészetei.

Burgundia speciális klímájú borvidékét és Champagne-nak a pezsgőről híres szőlődombjait és pincészeteit néhány hónapja tekinti az UNESCO a világörökség részének. Sokan meglepődtek, hogy csak most történt ez meg, hiszen ezek a területek már régóta világszerte elismert, egyetemes, egyedülálló értékekkel rendelkeznek.

Franciaország Champagne megyéjének következő három területét ismerték el: az Epernay-i Avenue de Champagne út, ahol a nagy pezsgőházak és pincészetek központjai találhatóak; a Reims-i Saint-Nicaise domb, melynek különleges földalatti területe ad otthont a borkészítésnek; az Epernay környéki történelmi borvidék, köztük Hautvillers. Ezen környék apátságában élt Dom Pérignon szerzetes is, akiről a híres pezsgőt nevezték el).

Burgundia speciális klímájú szőlővidéke és történelmi szőlőbirtokai a  Côte de Nuits és Beaune között húzódó területen találhatóak. Az itt termelt borok mindegyike egyedülálló, melyek közül több világhírű.

Ezzel az elismeréssel a világszervezet nem csupán Burgundia és Champagne régió kivételes és változatos tájait, hanem az itteni borászok szakértelmét is díjazta.

Franciaország ezennel már 41 világörökségi helyszínnel rendelkezik, melyek között olyan páratlan látnivalók vannak, mint. a szintén Burgundiában található Fontenay ciszterci Apátság, vagy a Canal du Midi (Midi-Pyrénées régió) és a Saint-Jacques-de-Compostelle zarándokút.