CheckINN: Munkaerő-utánpótlás egy applikációban

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. június 06. 12:10

Tavaly negyedik alkalommal hirdették meg a CheckINN Turisztikai Innovációs HUB zászlóshajó projektjének számító Turisztikai Innovációs Versenyt. Cikksorozatunkban a verseny kategórianyerteseit és különdíjasait mutatjuk be. Ebben a hónapban a TourismLevelUp nyertes innovációját ismerhetjük meg.

A CheckINN a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) 2019-ben létrehozott ernyőmárkája, Magyarország első turisztikai innovációmenedzsment-platformja. Az ágazati innovációs HUB kiemelt célja az újító kezdeményezések katalizálása a hazai turizmusban. A program kiemelt célközönsége az egyetemi hallgatók, így a most lezárult Turisztikai Innovációs Verseny is nekik kívánt lehetőséget teremteni ötleteik bemutatására.

A megmérettetésre összesen 45, három főből álló csapat adta le pályázati ötletét. A csapatoknak kétfordulós bírálati szakaszon kellett megfelelniük: míg az első körben egy háromperces videó keretében mutatták be magukat és ötletük alapjait, addig a második körben már egy részletes üzleti stratégiával kellett megindokolniuk a projekt újszerűségét és megvalósíthatóságát. A továbbjutók és győztesek kiválasztásában ismételten egy turisztikai szakemberekből álló bírálóbizottság működött közre.

A díjazottak február 1-jén, a Budapest Kongresszusi Központban megrendezett Turizmus Évadnyitó Gálán vehették át nyereményeiket. Az OTP Travellel közösen meghirdetett Vállalati kihívás kategóriában a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóiból álló TourismLevelUp csapata (Molnár Fanni, Kanda Eszter, Földes Bernadett) szerzett első helyezést. Applikációjuk egy, a turizmus szakmai utánpótlásának kérdésére fókuszáló online felület, amely a továbbtanuló hallgatóknak iránymutatást, az álláskeresők számára pedig munkalehetőségek széles tárházát biztosítja. A csapat célja, hogy releváns szakmai tudással rendelkező turisztikai szakemberekkel fejlesszék Magyarország turizmusát – mindezt az oktatás révén.

Valós problémára kínálnak megoldást Molnár Fanni, az egyetem végzős hallgatója, a csapat vezetője munkatársunk kérdésére elmondta, hogy az egyik tanórán ismerkedett meg a másik két csapattaggal, akiktől a szünetben megkérdezte, hogy elindulnának-e vele a versenyen. A lányok kisebb operatív feladatokban segítették az ötlet megalkotóját, a díjat azonban együtt vették át.

checkinn_dij

Molnár Judit és a TourismLevelUp csapata: Molnár Fanni, Kanda Eszter, Földes Bernadett

Fotó: Grósz Balázs/turizmus.com

Fanni szerint jelenleg az egyik legnagyobb probléma a magyar munkaerőpiacon – a turizmus iparágon belül is –, hogy nincs elegendő szakember bizonyos pozíciók betöltésére. A turisztikai innovációs ötlet-versenyre beadott alkalmazás pont ezt kívánja orvosolni. Az applikáció újdonsága, hogy nem csupán állásportálként funkcionál, hanem végigkíséri a felhasználó szakmai életét is; utat mutat a továbbtanulásban, segít a munkavállalásban – mindezt pedig a most felnövekvő generáció igényeire szabva teszi.

 

Pontrendszer és rangsor

Az applikációban van egy csavar is: a felhasználók motiválására – azon kívül, hogy tálcán kínálják nekik a gyakorlati helyeket, oktatási intézményeket, munkahelyeket – egy pontrendszert és az applikáción belül mindenki számára elérhető rangsort vezetnének be. Kínálati oldalról minél többen jelentkeznek egy adott intézménybe, szolgáltatóhoz vagy programra, az a hely annál több pontot kap, így láthatóbbá válik. Keresleti oldalról pedig minél több helyre, programra jelentkezik egy adott munkavállaló, annál több pontot szerezhet, így őt is könnyebben megtalálják az applikációban.

 

Közösségépítés

Az app egyfajta közösségi felületként is funkcionál: a felhasználók egymást is bekövethetik, így megoszthatják egy-mással a szakmai tevékenységüket, legyen szó akár iskolai, gyakorlati helyen történő előmenetelről vagy munkahelyi sikerről. A lényeg, hogy a tevékenység valamilyen módon kapcsolódjon a turizmushoz.

Fanni kiemelte ugyanakkor, hogy az alkalmazásban nem szeretnének üzenetküldési lehetőséget kialakítani, így ez nem egy klasszikus értelemben vett közösségi oldal lenne. Ha a felhasználó mégis szeretné felvenni a kapcsolatot az adott szolgáltatóval, akkor azt a bemutatkozó résznél megadott elérhetőség (telefonszám, e-mail-cím, weboldal) segítségével teheti meg. Hangsúlyozta azt is, hogy az applikációban a vállalkozások csak bemutathatják, ám nem értékesíthetik szolgáltatásaikat, azt csak a saját oldalukon tudják megtenni.

 

Generációs igények

És hogy miért innovatív az ötlet? „Az Y és Z generáció tagjainak sokkal magasabbak az élményszerzési igényei, mint az idősebbeknek, ha pedig az internethasználati szokásaikat nézzük, azt láthatjuk, hogy szeretik, ha az adott információt minél könnyebben és gyorsabban elérik” – mondta
Fanni. Hozzátette, hogy ezért döntöttek az applikáció, és nem a weboldal mellett, hiszen így a telefonjukon is bármikor elérik az álláslehetőségeket a felhasználók.

Emellett az applikációban, a térképes keresőn felül, képalapú keresési funkció is elérhető lesz annak érdekében, hogy könnyebben felkelthessék és megtarthassák a fiatalabb generáció figyelmét, illetve eladhassák a
szolgáltatásaikat, egyszóval megtalálhassák a megfelelő munkaerőt.

„Mindegyik közösségi hálózatnak az acélja, hogy bemutathassuk önmagunkat, élményeket oszthassunk meg egy adott pillanatról. Ez az oldal abban különbözik a többi közösségi hálózattól, hogy itt kizárólag a szakmai kapcsolatok létesítése, álláskeresés, iránymutatás a cél, valamint az,
hogy a felhasználó bemutathassa szakmai tudását” – zárta szavait Fanni.