CheckINN: turisztikai innovációs verseny diákoknak

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 16. 13:26

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) turisztikai innovációs versenyt hirdet turizmus-vendéglátás alapszakos (BA), valamint turizmus-menedzsment mesterszakos (MA) hallgatók számára. A legjobb pályamunkák nagy értékű díjazásban részesülnek.

A mai nap élesedett az az online felület (www.check-inn.hu), amelyen keresztül az érdeklődő hallgatók beadhatják pályázataikat az innovációs versenyre – jelentette be sajtótájékoztató keretében Princzinger Péter, a versenyt meghirdető MTSZA elnöke.

Mint elmondta, az Alapítvány 2017 végén jött létre azzal a céllal, hogy szakmai szolgáltatásokat nyújtson a tagok és a szakma számára. Princzinger Péter emlékeztetett: „Ma Magyarországon jól működik a turisztikai ágazat, de ha azt akarjuk, hogy a bővülés folyamatos legyen, akkor meg kell találni a rejtett tartalékokat, értékeket. Ezek az erőforrások például az egyetemeken, főiskolákon tanuló hallgatókban állnak rendelkezésre". Hozzátette, hogy a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában meghatározott célok, így a minőségi, innovatív termékkínálat kialakításához is szükséges az innováció. Az első körben a szállodaiparra kiírt pályázat a jövőben a turizmus más területeivel is kibővíthető – hangzott el.

Somlyai Zoltán, az MTSZA egyik kurátora, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója a szállodaipar nézőpontjából méltatta a kezdeményezést: "Személyes vágyam valósul meg ezzel a versennyel. Meggyőződésem, hogy sok tartalék van a diákok szürkeállományában, remélem, ezek az innovációk meg is jelennek a szállodás szakmában. Bár ez egy konzervatív szakma, tapasztalataim szerint a gyakornokok közül azok teljesítettek a legjobban, akik kaptak önálló feladatot" – hangsúlyozta.

Annak érdekében, hogy minél több hallgatóhoz eljusson a pályázat híre, az oktatási intézményeket és a hallgatói önkormányzatokat is bevonják a program népszerűsítésébe, ezen felül országos road-show-n is bemutatják a kezdeményezést a közeljövőben a különböző oktatási intézményekben.

Somlyai Zoltán (b) és Princzinger Péter (j) a sajtótájékoztatón

Fotó: turizmus.com

A pályázat meghirdetését támogatja a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, továbbá a Danubius Hotels és a Hunguest Hotels.

Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy egy innováció nem feltétlenül valami bonyolult dolog, sokkal inkább olyasmi, amire az embereknek a mindennapjaikban szükségük van.

Princzinger Péter végezetül a Nobel-díjas Gábor Dénes szavait idézte, miszerint „A jövőt nem tudjuk megjósolni, de feltalálhatjuk." A szervezők bíznak abban, hogy a mostani versenyen is előkerülnek majd olyan ötletek, amelyek megvalósulnak a jövőben.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a pályázattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

A csapatmunkát díjazzák

A versenyen olyan nappali tagozaton tanuló, magyar állampolgárságú hallgatók vehetnek részt, akik hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek valamely magyarországi egyetemen, illetve főiskolán turizmus-vendéglátás alapszakon (BA), illetve turizmus-menedzsment mesterszakon (MA) és hallgatói státuszuk a verseny meghirdetésétől annak lezárásáig aktív.

A pályázók háromfős csapatokban nyújthatnak be pályamunkát a következő három téma egyikében: közvetlenül a szállodaiparhoz kapcsolódó innováció, más szakmai terület átültetése a szállodaiparba (pl. IT digitalizáció), illetve szállodai vendéglátáshoz kapcsolódó innováció (F&B) terület.

Tartalmi és formai kritériumok

A pályázók a pályamunkákat október 31-ig adhatják be a www.check-inn.hu felületen keresztül. Ezen a felületen történik a későbbiekben a pályázatok bírálata és nyomon követése is.

A pályamunkákat az előírásoknak megfelelő formátumban kell beadni. Az első fordulóban beadott pályamunkáknak négy részből kell állniuk.

1/ Tartalmazniuk kell egy víziót, vagyis az innovációs ötlet mögött szereplő történetet, amely alapjaiban meghatározza az innováció által előidézni kívánt jövő képét és értéket, melyet az innováció teremt. Ezt egy maximum 2500 karakteres szövegben kell leírniuk a pályázóknak.

2/ Szintén 250 karakterben kell összefoglalni az innováció pontos és részletes leírását.

3/ Azt az üzleti modellt is ismertetni kell, amely garantálja, hogy nyereségesen fenntartható lesz az innováció.

4/ Ki kell dolgozni a projekt megvalósíthatósági koncepcióját.

A második fordulóba továbbjutott pályázóknak egy maximum 15 perc hosszúságú videót is fel kell tölteniük az online felületre, melyen bemutatják ötletüket.

 

Pályamunkák elbírálása

A pályamunkák elbírálása két fordulóban történik. Az első forduló során kiválasztják az egyes kategóriákban benyújtott pályamunkák legjobb 20%-át, amelyek tovább jutnak a második fordulóba.

Az MTSZA olyan szakembereket kér fel a pályamunkák elbírálására, akik képesek az innovációt különböző aspektusaiban értékelni, többek között a szállodaipar, a turizmus-gazdaságtan, a közgazdaságtan, az IT/számítástechnika és a design-művészet területéről.

Minden egyes pályamunkát két bíráló bírál el. Egy bíráló maximum 50 pontot adhat egy-egy pályamunkára, a pontozás során figyelembe véve az ötlet újszerűségét, eredetiségét, megvalósíthatóságát, életképességét és fenntarthatóságát.

 

Ösztöndíj és fesztiválbérlet

A bírálóknak a pályaművek pontozásán túl jelölniük kell egy-egy olyan pályamunkát, amelyet közönségdíjasként szavazásra ajánlanak. Az öt legjobb ajánlásban részesülő pályamunka részt vesz a február 1-jei Turizmus Gálán a Közönségdíj odaítélését szolgáló szavazáson. A legtöbb szavazatban részesülő pályamunkát benyújtó csapat minden tagja fejenként két db, egy hétre szóló fesztiválbérletet kap a 2020-as Sziget Fesztiválra.

A három kategóriában az elbírálás utolsó fordulójában legmagasabb pontszámban részesülő pályamunkát benyújtó csapat tagjai kategóriánkként összesen hárommillió forint díjat kapnak ösztöndíj formájában kategóriánként.

Az MTSZA azt is vállalja, hogy támogatási szerződést köt közösen meghatározásra kerülő szakmai projekt megvalósítására azon felsőoktatási intézménnyel, amelynek hallgatói az adott kategória legmagasabb pontszámban részesülő pályamunkát benyújtották. A támogatás összege bruttó hárommillió forint.

*

A pályázat meghirdetését támogatja a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, továbbá a Danubius Hotels és a Hunguest Hotels.

Kapcsolódó cikkek