CIB: öt napnál hosszabb távolléttel számol a magyarok több mint fele

Forrás: turizmus.com

 2015. június 25. 13:26

Öt napnál hosszabb távolléttel számol a magyarok több mint fele, 35 százalék egyetlen nagy vakációt tervez, míg 17 százalék kettőt vagy annál is többet - ez derült ki a CIB Bank országos, nyári pihenési és utazási szokásokat vizsgáló reprezentatív kutatásából.

Bár a megkérdezettek fele hosszabb nyaralást is tervez idén, a munka utáni programok is népszerűek nyáron – derül ki a CIB Bank nyári pihenési és utazási szokásokat vizsgáló reprezentatív kutatásából.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy külföldi utazáskor többen a készpénzt részesítik előnyben – köztük olyanok is, akik itthon szívesebben fizetnek bankkártyával. Pedig a kártyás fizetés biztonságos, gyors és kényelmes, és ha bankkártyánk velünk van, nem kell nagy mennyiségű készpénzt magunkkal vinni.

A nyár a pihenésé és a feltöltődésé

Hatból egy magyarnak a nyár csak egy évszak a négy közül, a többség számára azonban a pihenésről szólnak ezek a hónapok. A feltöltődéshez a megkérdezettek közel háromnegyedének legalább pár napos kikapcsolódásra szüksége van, de 47 százalékuk szerint ez csak és kizárólag hosszabb szabadsággal képzelhető el – derült ki a CIB Bank friss, országos, reprezentatív kutatásából, amely a nyári pihenési és utazási szokásokat vizsgálta.

A válaszadók több mint fele számol legalább egy, öt napnál hosszabb távolléttel, 35 százalék egyetlen nagyobb vakációt tervez, míg 17 százalék kettőt vagy annál is többet. A megkérdezettek mindössze 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem megy az idén szabadságra. Negyedük rövidebb időre kéri el magát, de legalább kétszer, vagy akár háromszor-négyszer a nyáron.

Nyári estéken többet mozdulnak ki

A nyári estéken a válaszadók fele szívesen mozdul ki a barátokkal vagy a családdal, a legtöbben legalább heti 2-3 alkalommal mennek el otthonról, 23 százalékuk hetente egyszer, és ugyanennyien havonta több alkalommal. A nyári programokra átlagosan egy este mintegy ötezer forintot költenek, ám a kiadások jelentős szórást mutatnak: a válaszadók majdnem 50 százaléka kétezer forintnál többet, de hatezernél kevesebbet fordít az esti kimozdulásra, míg minden tizedik megkérdezett legalább tízezer forintot szán a szórakozásra.

 

Nem meglepő, hogy nyáron a válaszadók előszeretettel választanak szabadtéri programokat, tesznek sétát a városban vagy keresnek fel vendéglátóhelyeket munka után: közel felük jelölte meg ezt esti programnak, míg több mint negyedük szívesen jár moziba, ötödük pedig többet sportol a szabad levegőn.

Készpénzzel mennek külföldre

Rövidebb üdülések esetén leginkább belföldi az úti cél, toronymagasan vezet a Balaton és környéke (68%), második helyezett Észak-Magyarország (38%). Akik hosszabb szabadsággal is terveznek, fele részben utaznak külföldre is: ebben az esetben Horvátország a legnépszerűbb, nem sokkal marad el Görögország, a dobogó harmadik helyén pedig Ausztria és Olaszország osztozik.

A CIB Bank kutatása szerint kirándulásra a válaszadók 86 százalék visz magával bankkártyát, míg a strandra 45 százalék. Legjellemzőbb a bankkártyával történő fizetés a mozikban és színházban.

Vendéglátóhelyen a megkérdezettek több mint fele szokott esetenként bankkártyával fizetni, míg negyedük jellemzően azzal fizet. Belföldön átlagosan háromezer forint alatt hajlamosabbak a válaszadók készpénzzel fizetni. A megkérdezettek fele készpénzt és bankkártyát is egyenlő arányban használ, 28 százalék áll inkább a készpénz és 22 százalék inkább a bankkártya oldalán. A készpénzben hívők szerint ez a kényelmesebb, miközben a bankkártyát használók ugyanezt állítják a saját fizetőeszközükről.

 

Az eredmények szerint azonban külföldön jellemzőbb a készpénz használata: a megkérdezettek 41 százaléka elsősorban ezzel fizet. A fő szempont számukra a biztonságtudat, nyaraláskor ugyanis a kutatás eredményei szerint megnyugtatja a válaszadókat, ha több készpénz lapul a zsebükben. Amíg a hétköznapokban átlagosan valamivel több, mint 12 ezer forint van a pénztárcánkban, addig a hétvégén ez 30 ezerre emelkedik, külföldön viszont már 80 ezer forintra nő.

„A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a külföldi nyaralásokra többen inkább készpénzzel készülnek annak ellenére, hogy a bankkártya használat gyors, kényelmes és biztonságos. Ma már szinte bárhol fizethetünk a plasztikkal, de ha mégis készpénzre van szükségünk, külföldön is hozzáférhetünk ingyen: a CIB Visa Inspire bankkártyákkal korlátlan számban vehetünk fel készpénzt díjtalanul 11 ország közel 10 ezer Intesa Sanpaolo logóval ellátott ATM-jénél, köztük a felmérés szerint is legnépszerűbb külföldi úti cél, Horvátország számos készpénzkiadó automatájánál is" – hangsúlyozza Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági üzletágának üzletfejlesztési vezetője.