Club Tihany: jó döntésnek bizonyult a saját mosoda

Forrás: turizmus.com

 2018. december 10. 14:00

Az első néhány hónap gazdasági, üzemeltetési és minőségi szempontból is igazolta a Mielével karöltve megvalósított beruházás létjogosultságát.

Az 1450 fős ágykapacitással rendelkező, évente több mint 100 ezer vendégéjszaka felett teljesítő Club Tihany**** hosszas megfontolás és több éves előkészítő munka után döntött saját mosoda kialakításáról. A részletekről a ház igazgatóját, Károly Tamást faggattuk.

Légi felvétel a Club Tihanyról

Fotó: turizmus.com

Milyen okok játszottak közre abban, hogy a korábbi bérmosatás helyett saját Miele mosodai géppark beszerzése mellett döntöttek?

Az első gondolatunk természetesen a költségmegtakarítás volt, ezért elsődlegesen gazdasági szempontból vizsgáltuk a kérdést, de a munkaerőhiány is szerepet játszott döntésünkben. A többi iparághoz hasonlóan a mosodák is munkaerőhiánnyal küzdenek, ennek hatása a munka minőségén, a szállítási nehézségeken, a kapacitások beszűkülésén egyaránt tükröződött. Hiába álltunk kapcsolatban több mosodával, mind küzdött e problémákkal, közben pedig a mosatási költségek folyamatosan emelkedtek. Ez mind közrejátszott abban, hogy három évvel ezelőtt megkezdtük a beruházás tervezését. Az idei év második felére új gépparkunk teljes kapacitással üzemelt, az első hónapok tapasztalata alapján pedig tisztán látszik, hogy reális az előzetesen kalkulált 4 éves megtérülés.

Professzionális mosoda a Mielétől

Fotó: Miele

Hogyan lehetett kialakítani a saját mosoda feltételeit az évtizedek óta bérmosatásra berendezkedett szállodában?

Az épületben nem volt erre alkalmas helyiségünk, ezért a szerviz emeletén, több raktárhelyiség egybenyitásából született meg a mosodánk a magasföldszinten, közvetlenül a szállodai szobák alatt. Kicsit aggódtunk, hogy a vendégeket nem zavarja-e majd a zaj, de a korszerű gépek minimális zajterhelést adnak, egyetlen panasz sem érkezett emiatt, sőt, a vendégek értékelik a helyiségből érkező, friss, tiszta illatot. A munkaerőigényt relatív egyszerűen, belső átcsoportosítással megoldottuk: az eddigi, komoly apparátussal rendelkező textilraktárt megszüntettük, az ottani, áruforgalmi dolgozókból pedig létrehoztuk a lelkes mosodai csapatot. A munkát jelen pillanatban négy fő látja el, a nyári csúcsszezonban vélhetően további egy alkalmazottal kell megtoldanunk a létszámot. Az egész beruházásban a betanítás volt a legkönnyebb feladat, munkatársaink könnyedén vették az akadályokat, és a mai napig kapcsolatban állnak a Miele mentorával.

Kardos György, a Miele Professional üzletágvezetője és Károly Tamás, a szálloda igazgatója

Fotó: Miele

Milyen környezetvédelmi szempontokat sikerül érvényesíteni a napi működés során?

Döntésünket nagyban befolyásolta, hogy a Miele-gépek köztudottan alacsony energiaigényűek, híresen víztakarékosak. A rendszert a gépekhez telepített, computervezérlésű adagolórendszer teszi teljessé, amely automatikusan kiválasztja az adott programnak és textíliának megfelelő mosószert, amiből egyetlen milliliterrel sem adagol többet a szükségesnél. Ez a megoldás lényegesen takarékosabb és kontrollálhatóbb a kézi adagolásnál, nem beszélve arról, hogy a mosógépek működése és a mosószer felhasználása online módon monitorozható.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a korábbinál jóval kevesebb textíliára, kisebb raktárkapacitásra van szükségünk, és a housekeeping munkáját is megkönnyítjük azzal, hogy a korábbi, több napos procedúra helyett néhány órára lerövidítettük a szennyes ruha tisztára varázslásának folyamatát.

A Balaton mellett a tél is gyönyörű

Fotó: turizmus.com

Szálláshelyük több mint ezer ággyal rendelkezik, mekkora gépparkkal oldható meg biztonságosan a textíliák mosása?

Maga a mosodánk meglehetősen kicsi, egymás mellett sorakoznak benne a gépek: 2 darab 32 kilogrammos, 1 darab 16 kilogrammos, 1 darab 8 kilogrammos és 1 darab 6 kilogrammos mosógép és mindegyik mellé egy ugyanekkora töltetű szárítógép. A nagy teljesítményű vasalógépet ideális esetben két ember kezeli, de akár egy fővel is üzemeltethető. Nagyon látványos, kellemes munkahelyet sikerült kialakítanunk, ahol szívesen tevékenykednek és jó minőségű munkát végeznek dolgozóink.

Hogy a házon belül előforduló összes textília mosását meg tudjuk oldani, különböző töltetű és különböző műszaki tartalommal rendelkező gépeket vásároltunk. Így a szennyezettségük miatt összetettebb feladatot igénylő munkaruhák, de még a felmosáshoz használt mopok tisztítását is házon belül oldjuk meg.

Tudatában vagyunk annak, hogy a csúcsszezonban egyetlen masinánk sem eshet ki a forgalomból, ezért a Mielével karbantartási szerződést kötöttünk, ami garancia a fenntartható, problémamentes működésre. Nem véletlenül esett a választásunk erre a márkára, használói mindenhol nagy megelégedettséggel nyilatkoztak róla, a gépek megbízhatóak, bírják a strapát, tervezett élettartamukat messze meghaladják.

160 faház van a komplexumban

Fotó: turizmus.com

Erre szükségünk is van, hiszen a 330 szállodai szobával és 160 faházzal rendelkező komplexumunkban nem csak a nyári csúcsszezonban nagy a terhelés, elő- és utószezonban folyamatosan kisebb-nagyobb rendezvényeknek, nagy volumenű konferenciáknak ad otthont a ház, évről-évre évi 100 ezer vendégéjszaka feletti a teljesítményünk. (X)

Kapcsolódó cikkek

MSZÉSZ és MTÜ a Balatonnál

2018. szeptember 19.