Corporate wellness – új motivációs elem a dolgozói juttatások között

Forrás: turizmus.com

 2018. március 07. 11:54

A cégvezetők számára egyre kiemeltebb fontosságú, hogy dolgozóik megtartása érdekében olyan béren felüli juttatási csomag összetevőket vezessenek be, amelyek motivációs hatása nemcsak érezhető, hanem akár számszerűsíthető is.

Ezeken a lehetőségen túl létezik a „corporate wellness” fogalma, ami mindeddig ismeretlen volt a magyar cégekés munkavállalók számára.

A munkaerőpiacon körbenézve számtalan olyan kezdeményezést tapasztalhatunk a cégek HR-tevékenységében, ami a dolgozók egészséggel kapcsolatos igényeit igyekszik kielégíteni. Minden ilyen jellegű támogatási szándék a cégek részéről komoly tényező lehet, figyelembe véve a magyar egészségügy túlterheltségét. Gondolhatunk itt az egészségpénztári befizetésekre, néhány magánegészségügyi szolgáltató által nyújtott orvosi szolgáltatásra, de egy egészségbiztosításra is akár.

Nagy piaci robbanást jelenthet a közel jövőben egy olyan szolgáltatáscsomag-együttesmegjelenése, amely a dolgozókat mind egészségük megőrzésében, mind életminőségük javításában támogatja, miközben segíti az egészségtudatosság fejlesztésében is! Jelen pillanatban a legtöbb cég még csak ismerkedik ezzel a lehetőséggel, felmérve saját adottságait, lehetőségeit.

A „Corporate wellness” kifejezés egy preventív egészségprogramot takar, amelyben a megelőzést szolgáló analízisek az adózás szempontjából is kedvezményes megoldást kínálhatnak. Ilyenek lehetnek például a laboratóriumi vagy egyébképalkotó diagnosztikai vizsgálatok, amelyek jelentős várólistával érhetők csak el az állami szolgáltatás keretein belül. A komplex egészségcsomag, amit a munkáltató nyújthat így a dolgozói számára, a cégrészéről támogató attitűd, egyben pedig segítség, hogy a dolgozó minél kevesebbet kényszerüljön táppénzre.

Az igény egészen biztosan adott. A közeljövőben ennek az egészségügyi szolgáltatás csomagnak a bevezetése kiemelkedő népszerűségre tehet szert. A preventív vizsgálatok egységes képet adnak az alapegészségi állapotról, és amennyiben szükséges,az orvosi terápia lehetősége is adott. A későbbiekben ez a csomag kiegészülhet egy szállodai wellnessprogram során igénybe vehető komplex egészségügyi szűréssel,mert egyre több hotel rendelkezik teljes körű orvosi, laboratóriumi és akár egyéb képalkotó diagnosztikai szolgáltatórészleggel is, figyelve a piaci trendekre. Áttételesen hatása lehet a belföldi turizmusfellendülésére is, mert összevonhatók,kombinálhatók a wellness napjai egy rendkívül hasznos egészségügyi szűréssel. A munkáltató így saját lehetőségei alapján dönthet a csomag összetevőiről, és ennek előnyeivel élve motiválhatja dolgozóit.

A SYNLAB Hungary Kft. a leendő „Corporate wellness” csomagok kiemelkedően fontos részét biztosítja, ami eddig csak korlátozott mértékben volt elérhető munkáltatói juttatások keretében. A cég által biztosított laboratóriumi vizsgálatok minden orvosi protokoll alapján a prevenció egyik alapkövét képezik, azonban, ha hozzátesszük, hogy a választható analízisek köre túlmutat a rutinon, mindjárt más lesz a kép.

Egy példa az extra lehetőségre: a táplálékkiegészítők megfelelő szedése támogatja az egészséget, ezek szintjének mérésére lehetőség van a laboratóriumban, majd az orvos értékelheti az eredményt egy foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás keretében. A rendszerszintű gondolkodás, amellyel ezt a csomagot igényei és lehetőségei szerint alakíthatja a cég, óriási előrelépést jelenthet a motivált dolgozók megtartásában, a lojalitás kialakításában, ami - tekintettel a jelenlegi munkapiaci helyzetre - nem véletlenül került fókuszba.

(X)