Csak ha muszáj lesz... digitalizáció a hazai szálláshelyeken

Forrás: turizmus.com

 2019. március 04. 16:30

A Chrome-Soft Kft. felmérést végzett a hazai szálláshelyek körében, melyben arra keresték a választ, hogy hol tartanak a szállodák, panziók és üzleti célú egyéb magánszálláshelyek a digitalizáció terén.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Chrome-Soft Kft., a Hotrest szállodai és éttermi szoftverek forgalmazója, az NTAK bevezetése kapcsán szeretné felmérni a szállásadók IT-szükségleteit. A kérdőívek értékelése megtörtént, most pedig közreadjuk az eredményeket.

A válaszadók 75%-a rendelkezik online pénztárgéppel. A panziók és a kisebb szálláshelyek mintegy 30%-a rendelkezik honlapba épített foglalómotorral. Ez az arány a szállodák esetében magasabb, bár a 39% itt is azt mutatja, hogy még a többség honlapján a látogató ajánlatot tud csak kérni. Ezt más eredmény is megerősítette, a panziók 59%-a nyilatkozott úgy, hogy honlapján csak ajánlatkérést lehet küldeni, melyet a munkatársak egyenként válaszolnak meg. Integrált szállodai szoftverrel (PMS-sel) a válaszadó hotelek 54, a panziók mindössze 7 százaléka rendelkezik.

 

A szállodák és panziók 65%-a nyilatkozott úgy, hogy a foglalási rendszerekből (OTA-kból) érkező foglalások nem kerülnek át automatikusan a szobatükörbe, azokat a munkatársak rögzítik manuálisan. Ugyanez a folyamat a foglalómotorral rendelkező saját honlap esetében a panzióknál 29%-ban, a hoteleknél 21%-ban teljes egészében automatizált.

A munkafolyamatok átfogó fejlesztéséről a többség úgy vélekedik, hogy majd akkor tesz ebben az irányban lépéseket, ha azt az adatszolgáltatási kötelezettség (NTAK) előírja.

Az IT fejlesztésektől a szállodások és a panziósok is legfőképpen a foglalások számának növekedését várják, mint az a válaszadók 87-88%-a vélekedéséből kitűnt. A munkatársak kiváltását, munkájuk automatizálását egyöntetűen leghátrébb sorolta mindkét csoport a fontossági sorrendben. Ettől függetlenül 44, illetve 52%-uk erre is számít a fejlesztések után, ami nem elhanyagolható. Meghatározó szempont a szoftver vásárlásakor a mögötte meglévő folyamatos terméktámogatás is.

 

A sokféle IT eszköz közül a legtöbben az integrált rendszerek (PMS-ek) iránt érdeklődnek, részben az előbb említett kötelezettség miatt is. A második legnépszerűbb fejlesztési terület az ő esetükben a honlapba építhető foglalómotor. A szállodákra jellemzőbb a PMS mellett a Channel Manager iránti hasonló mértékű érdeklődés. Érdekes eredménye a felmérésnek, hogy a magánszálláshelyek szinte mind megelégednek a NTAK kapcsán számukra ingyen elérhető ügyviteli szoftverrel, viszont a foglalómotor minden negyedik válaszadót érdekli.

A felmérés eredményét megtalálja IDE kattintva.