Csak távozáskor takarítanak a Scandic szállodáiban

Forrás: turizmus.com

 2019. május 20. 10:37

A skandináv Scandic hotellánc szakít azzal a hagyománnyal, hogy a szobákat minden nap alaposan kitakarítják.

A Scandic új, május 6-án bevezetett takarítási szabályai szerint a szállodai szobát csak a kijelentkezéskor takarítják ki alaposan. Ha valaki mégis kér takarítást, és jelzi a recepción legkésőbb este 11-ig, teljesítik a kérését, amiért most még nem kell fizetni pluszban semmit – számol be cikkében az expressen.se.

A Scandic becslése szerint évente 10 millió liter vizet, és 6000 liter tisztítószert takaríthatnak meg így, és évi 1,6 millió törülközőt nem kell fölöslegesen újra mosni. Már eddig is jelentős összeget takarítottak meg azzal, hogy csak akkor cserélték a textileket, ha valaki annak földre dobásával jelezte, hogy újat kér. A megtakarított összeget ismét befektetik, méghozzá környezetvédelmi beruházásokba, ilyen például hogy a turisták az eddiginél több helyen tölthetik újra elektromos autóikat, illetve korszerűbb berendezésekkel az éttermek konyháiban visszafoghatják az élelmiszer-pazarlást.

Csak távozáskor takarítják ki a szobákat

Fotó: pexels.com

A Scandic Hotels nem számszerűsítette, mennyi pénzt takarítana meg e módon, de a Trade News magazinban megjelent becslés szerint az összeg körülbelül 100 millió svéd koronára (kb. 320 millió forint) rúghat, amennyiben minden turista elfogadja az új szabályokat. Rögtön ez bizonyára nem lesz így, hiszen a szállodákba bejelentkezők ragaszkodhatnak a régi rendszerhez.

„A kezdeményezés arról szól, hogy mit tehetünk a klímaváltozás enyhítésére a vendégeinkkel együtt. Tapasztalataink szerint a víztakarékosság vendégeink számára is fontos. Azt reméljük, hogy hasonlóan gondolkodnak erről a kezdeményezésről, mint mi ”– nyilatkozta Vanessa Butani, a Scandic Hotels fenntarthatósági menedzsere egy sajtóközleményben.

Többen azonban kritikus hangot ütöttek meg a Scandic újítását illetően, amint arról a Hotellreyvn is beszámol. Ez a szisztéma ugyanis megváltoztatja például a tisztítószerek beszerzésének ütemezését.

A Scandic az északi régió legnagyobb piacvezetője, hat országban, 280 szállodában 57 ezer szobával rendelkezik. Kezdetben az új takarítási stratégiát csak Svédországban vezetik be.